Dit was het beste theater van 2018

Theater in 2018 De NRC-theaterrecensenten zetten de beste voorstellingen van het afgelopen jaar op een rijtje. En: Marijn Lems over het jeugdtheater in 2018.

Van de makers van Nederlands jeugdtheater is Jetse Batelaan de interessantste. Dat bewees hij dit jaar opnieuw met zijn gevaarlijke en ontregelende Het verhaal van het verhaal. Lees verder: Bij Batelaan blijft de chaos ongrijpbaar

Theater

Ron Rijghard


 1. Een klein leven – Internationaal Theater Amsterdam en Ivo van Hove

  De bestseller van Hanya Yanagihara werd in handen van Van Hove een bijna vier uur durende zinderende, danteske helletocht, een emotionele wildwaterrace over de pijn die mensen veroorzaken en over kinderen die kapot worden gemaakt. Ramsey Nasr imponeert in deze pijnlijke ontleding van de menselijke psyche; van het kwaad én van de liefde in de mens.

 2. Gas – Toneelgroep Jan Vos

  Griekse tragedie op de breuklijnen van het Groningse gasveld. Tjeerd Bischoff schreef een ijzersterk familiedrama én een vlijmscherpe satire over de opkomst, hoogtij en ondergang van de gaswinning.

 3. La Reprise – NT Gent en Milo Rau

 4. Gesualdo – De Warme Winkel en Het Nederlands Kamerkoor

 5. George en Eran worden racisten – George & Eran Producties

Kester Freriks


 1. Koning Oedipus – Sophocles door Toneelgroep Amsterdam

  Grootse rollen van Hans Kesting als Oedipus en Marieke Heebink als Jocaste in actuele versie van Griekse noodlotstragedie. Regie: Robert Icke

 2. My Dinner with André – Damiaan De Schrijver (tgStan) en Peter Van den Eede (De Koe)

  Superieur toneelspel in een voorstelling die al twintig jaar tot het allerhoogste theater behoort: moedig, extreem, gedurfd.

 3. Othello – Shakespeare door Het Nationale Theater

  Regie: Daria Bukvic

 4. Kras – Judith Herzberg door Toneelschuur Producties

  Regie: Paul Knieriem

 5. Hier eindigt de Tweede Wereldoorlog – Arnon Grunberg door Theater Na de Dam.

Elisabeth Oosterling


 1. WijkSafari AZC – Adelheid&Zina

  In een theatrale tocht van 4,5 uur door Utrecht Overvecht ontmoet je azc-bewoners en acteurs. Indrukwekkend oprecht en relevant theater, dat ook nog eens een aanstekelijke levensvreugde ademt. Adelheid Roosen bewijst zich opnieuw als een van de meest intrigerende theatermakers van dit moment. In co-productie met o.a. Theater Utrecht.

 2. Als vrouwen vrienden zijn – Bellevue Producties

  Hannah van Wieringen schreef de gesprekken van twee dertigers. Prachttoneel, ook door het verrassende decor en het fijne spel van Janneke Remmers en Eva Marie de Waal.

 3. Hoe licht kan een wolk zijn (4+) – Feikes Huis & Het Houten Huis

 4. Platonov – Theater Utrecht

 5. The seed of life (op theaterfestival de Parade) – Romano Haynes

Marijn Lems


 1. ForsterHuberHeyne – De Nwe Tijd, De Koe en Staatstheater Mainz

  Door het historische, politieke en persoonlijke onlosmakelijk met elkaar te verbinden maakten Willem de Wolf, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Vincent Doddema een briljant ideeënstuk over idealisme, liefde, jaloezie, trots, activisme en de waarde van twijfel en kwetsbaarheid. Het eindeloos gelaagde, onontwarbare kluwen van de condition humain in theatervorm.

 2. Het verhaal van het verhaal – Jetse Batelaan, Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel

  Geen andere voorstelling vatte de verwarde tijdsgeest zo goed samen. Op onnavolgbare wijze legt Batelaan een voortdurende strijd tussen orde en chaos bloot.

 3. Pinokkio – Joeri Vos, Veenfabriek en Compagnie du Tire-Laine

 4. All inclusive – Julian Hetzel en CAMPO

 5. Mahler & Kokoschka – Ulrike Quade Company

Cabaret

Dick Zijp


 1. Showponies – De Alex Klaasen Revue

  Indrukwekkende, geëngageerde revue over homoseksualiteit, strak uitgevoerd door een fantastisch ensemble. Voor de pauze een bonte verzameling sketches, met als hoogtepunt de verkoopster van trouwjurken die het lesbische stel maar blijft vragen wie ‘het mannetje’ is. Na de pauze schetst Klaasen – in drag – een ontroerend zelfportret in liedjes.

 2. Erg heel – Stefano Keizers

  Overrompelend debuut, waarin alle wetten van het cabaret gedeconstrueerd worden. Gedurfd, onvoorspelbaar en heel grappig.

 3. #NU – Claudia de Breij

 4. Rotatie – Jan Beuving

 5. Opslaan als – Eva Crutzen

Dans

Francine van der Wiel


 1. The Hole – Ohad Naharin

  Het Nederlands Dans Theater treedt in dit werk van Naharin uit zijn comfortzone. Omsloten door het publiek transformeren de gepolijste dansers tot rauwe bewegingsbeesten die de ruimte bestormen met ongebreidelde energie, agressie en onnavolgbare sensualiteit. Het is niets minder dan een openbaring. En vooral: een zeer welkome afwisseling.

 2. Dark Field Analysis – Jefta van Dinther

  Beklemmend en desoriënterend, intiem en vervreemdend: dat is de fysieke en gesproken conversatie van de twee mannen op hun grasgroene kleedje. Van Dinthers beste tot nu toe. Hij staat met The Quiet in Julidans 2019.

 3. Blueprint on Memory – Ann van den Broek

  Nog tot 11/2 in Nederland te zien.

 4. Dances at a Gathering – Jerome Robbins door Het Nationale Ballet

 5. Kata – Anne Nguyen en Compagnie Par Terre

Musical

Henk van Gelder


 1. Evita – De Graaf & Cornelissen

  Brigitte Heitzer is na elf jaar terug als stralend middelpunt in een nieuwe, geserreerde versie van de klassieke musicalsatire over de eertijdse heerseres van Argentinië. Onsentimenteler dan ooit, met sterk tegenspel van René van Kooten als de vinnige verteller Che en een strakgetrokken ensemble in topvorm.

 2. The Color Purple – Opus One

  Zwarte emancipatie in de zuidelijke staten van Amerika, ruim honderd jaar geleden, met Naomi van der Linden in een ingeleefde, onopgesmukte hoofdrol.

 3. Selma Ann Louis – Bos Theaterproducties en Theateralliantie

 4. She loves me – De Kernploeg

 5. All Stars – MORE Theater Producties