Serious Request-teller na twee dagen op ruim vierhonderdduizend euro

De vernieuwde actieweek die zich niet meer in een Glazen Huis maar op verschillende plekken in Nederland afspeelt, loopt nog tot en met maandag.

Foto Koen van Weel/ANP

NPO 3FM heeft tot nu toe ruim 432.848 euro opgehaald met actieweek Serious Request. Dat is donderdagavond live bekendgemaakt op de radiozender. Serious Request zamelt jaarlijks in de week voor Kerst geld in voor het Rode Kruis.

De tussenstand na twee dagen is minder dan de helft van het bedrag dat Serious Request vorig jaar na één dag actievoeren had ingezameld. Toen stond de teller al op ruim negenhonderdduizend euro. In de piekjaren van Serious Request en van 3FM als zender was dat aanzienlijk meer. Tussen 2013 en 2016 was er zonder uitzondering al meer dan een miljoen euro gedoneerd aan het Rode Kruis na één dag actievoeren.

Lifeline

De opzet van Serious Request is dit jaar op de schop gegaan. Voorheen lieten dj’s zich een week opsluiten in een glazen huis op één vaste plek in het land. Dit jaar ging de themaweek op de schop: drie dj-teams trekken te voet door Nederland, langs luisteraars die actie voeren en geld inzamelen. Serious Request: Lifeline had woensdag de eerste tussenstand niet bekendgemaakt, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Volgens een woordvoerder van 3FM lag dat aan de nieuwe opzet van de jaarlijkse actie.

“Doordat veel cheques op locatie bij de drie verschillende loopteams worden aangeboden waren deze nog niet allemaal geregistreerd.”

Ook zijn er dit jaar voor het eerst drie goede doelen van het Rode Kruis waaraan luisteraars kunnen doneren. De cheques moeten handmatig verwerkt worden, “en dat bij elkaar brengt extra vertragende administratieve handelingen met zich mee”, aldus de woordvoerder. Daarom wordt nu elke twee dagen een tussenstand doorgeven: de tweede zal komende zaterdag 22 december zijn. Het ingezamelde eindbedrag wordt op kerstavond bekendgemaakt. 3FM:

“Deels hadden we deze gang van zaken voorzien, echter is het zo dat bij een nieuw concept nieuwe werkwijzen horen die gaandeweg worden geperfectioneerd.”