Rita Verdonk stort zich op regeldruk in jeugdzorg

De oud-minister gaat met werkgevers en -nemers uit de branche om tafel, om onnodige regels te schrappen.

Verdonk in 2013, toen haar biografie verscheen.
Verdonk in 2013, toen haar biografie verscheen. Foto Martijn Beekman/ANP

Rita Verdonk (63) gaat organisaties in de jeugd- en thuiszorg adviseren over het terugdringen van regeldruk en rompslomp in de sector. De oud-minister gaat het adviseurschap, haar eerste publieke functie in lange tijd, vervullen op verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid CDA), gemeenten en zorgkoepels. De problemen in de sector moeten binnen een jaar “merkbaar” zijn verminderd.

Sinds de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg in 2015 bij gemeenten kwam te liggen, zegt personeel te maken te hebben met toenemende problemen. Managers en belangenbehartigers spraken over “kaalslag”, “uitgeputte reserves” en “gigantische onzekerheid”, zeiden managers en belangenbehartigers vorig jaar tegen NRC. De oud-VVD-minister voor Integratie gaat met werkgevers en werknemers kijken welke regels geschrapt kunnen worden.

Jeugdzorginstellingen klaagden in het najaar over te lage vergoedingen. Kinderen zouden de dupe worden. Dat viel mee.

Behalve Verdonk stelden De Jonge, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en acht zorgkoepels ook de Arnhemse oud-D66-wethouder Martijn Leisink aan. Die moet gemeenten gaan helpen met het “vereenvoudigen en uniformeren” van hun nieuwe taken en verantwoordelijkheden op het gebied van jeugd- en thuiszorg.

TON

In 2011 probeerde Rita Verdonk met haar eigen partij Trots op Nederland (TON) vergeefs in de Tweede Kamer te komen. Van 2003 tot 2007 was ze namens de VVD minister in de kabinetten-Balkenende II en III. Ze verliet de VVD acht jaar geleden, nadat ze verkiezing om het lijsttrekkerschap had verloren van premier Mark Rutte.