Protest in Soedan om broodprijs, regering kondigt noodtoestand af

In de Oost-Soedanese stad al-Qadarif is een demonstrant omgekomen. De inflatie in Soedan is bijna 70 procent en er is een groot tekort aan brood en benzine.

Aanhangers van Sadeq al-Mahdi, Soedans ex-premier en de oppositieleider van de Umma-partij.
Aanhangers van Sadeq al-Mahdi, Soedans ex-premier en de oppositieleider van de Umma-partij. Foto Ashraf Shazly/AFP

Duizenden Soedanezen zijn donderdag in verschillende steden in het land de straat op gegaan om voor de tweede dag op rij te protesteren tegen de armoede, inflatie en prijsverhogingen. In de Oost-Soedanese stad al-Qadarif is een demonstrant om het leven gekomen, meldt een parlementslid aan pesbureau Reuters. Een dag eerder werd door de regering van Omar al-Bashir de noodtoestand uitgeroepen.

Volgens parlementslid Mubarak al-Nur is de situatie in al-Qadarif “zeer gevaarlijk”. Er zou brand zijn gesticht en misdadigers zouden gebruik maken van de chaos in de stad. Massale demonstraties zijn uitzonderlijk in Soedan vanweg het zeer repressieve regime van president Bashir.

Tekort aan brood

De eerste protesten onstonden afgelopen woensdag in de noordelijke stad Atbarah. Daar werd het kantoor van de regerende partij in brand gestoken. Naast Atbarah, wordt er ook geprotesteerd in de Rode Zee-stad Port Soedan, Barbar en in Nohoud. De autoriteiten zouden nog niet hebben ingegrepen.

De inflatie in Soedan bedraagt zo’n 69 procent en er zijn grote tekorten aan brood en benzine, beide gesubsidieerd door de overheid. Met name de hoge broodprijzen zorgen voor woede bij de demonstranten. Eerder dit jaar zorgde een besluit om broodsubsidies te verhogen ook al voor landelijke protesten.

De economie van Soedan werd hard geraakt toen het zuiden van het land zich in 2011 afscheidde na een jarenlange oorlog. Daarmee verloor het land driekwart van zijn olieproductie.

Terugkeer oppositieleider

De huidige protesten in Soedan vallen samen met de terugkeer van oppositieleider Sadeq al-Mahdi, de laatste vrij gekozen leider van het land, wiens regering omver werd geworpen door tijdens een coup in 1989 door de huidige president Omar al-Bashir. Al-Mahdi leefde bijna een jaar in het buitenland in zelf-opgelegd ballingschap. Woensdag keerde hij terug en werd hij door duizenden supporters ontvangen in de Soedanese hoofdstad Khartoem.