Poetin waarschuwt voor nucleaire escalatie

Rusland Op zijn jaarlijkse persconferentie leidde de Russische president Poetin de aandacht van de barre staat van de economie af door te waarschuwen voor een nucleaire oorlog met de VS.

De Russische president Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, op donderdag in Moskou.
De Russische president Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, op donderdag in Moskou. Foto Alexandr Zemljanitsjenko

Als de Russische president Poetin in de afgelopen achttien jaar één vaardigheid onder de knie heeft gekregen, is dat het ontwijken van vragen. Gesecondeerd door zijn trouwe woordvoerder Dmitri Peskov ging Poetin deze donderdag voor de veertiende keer zijn jaarlijkse vragenmarathon in. Met een urenlange slalom wist president kritische vragen te ontwijken door met beschuldigingen te strooien.

Terwijl zijn waarderingscijfers tot een dieptepunt zijn gedaald en de economie in het slop zit, stelde Poetin zaken juist rooskleurig voor. Hij prees de verwachte economische groei (1,8 procent) en roemde het onlangs vastgestelde budget als een “positieve trend”. Het had met de realiteit van veel Russen weinig van doen. Zij zien hun inkomens juist steeds verder dalen; volgens recente cijfers leeft rond de helft van de Russen nabij of onder de armoedegrens.

Niet alle 1702 journalisten en burgers in de zaal lieten zich stroop om de mond smeren. De eerste kritische vraag kwam nota bene van een journalist van de staatstelevisie, die Poetin wees op het feit dat het BBP al tien jaar stagneert. Volgens de president zijn dalende olieprijzen en westerse sancties daar debet aan. Alsof afgesproken zakte de olieprijs donderdag voor het eerst dit jaar onder de 55 dollar.

Biljoen dollar

Desondanks ziet Poetin voor Rusland een plaats weggelegd als vijfde economie in de wereld, een opmerking die in de zaal en online tot hilariteit leidde. Om die status te bereiken heeft het land nog een biljoen dollar nodig, zo klonk het op Twitter.

Hierna sprak Poetin over de wapenwedloop met de VS, de spionageschandalen en Oekraïne. De schuld voor de recente militaire escalatie met Oekraïne in de Straat van Kertjs schoof hij integraal af op Kiev. „Het is duidelijk dat er verkiezingen aankomen en dat er een kandidaat is die zijn kansen wil opkrikken”, sneerde hij. Hij voegde eraan toe dat Rusland de internationale scheepvaart en zelfs oorlogsschepen de doortocht naar de Azov-zee niet belemmert indien zij zich „aan de wet” houden.

Terwijl de persconferentie gaande was, kwamen berichten binnen dat het Russische leger bezig is met een grootschalige verplaatsing van militair materieel op de geannexeerde Krim.

Huurlingenfirma

Gevraagd naar de activiteiten van de mysterieuze huurlingenfirma Wagner Group, die actief is in conflictzones in het Midden-Oosten, Oekraïne en Afrika, stelde Poetin dat het bedrijf het recht heeft „zakelijke belangen na te streven” als het de wet niet overtreedt. Daarbij negeerde hij volgens Russische media de eigen grondwet, die private beveiligingsbedrijven als Wagner verbiedt.

Uiteraard kregen ook de VS ervan langs. Trumps dreiging om uit het INF-akkoord voor middellange afstandsraketten te stappen, greep Poetin aan om zijn toehoorders flink schrik aan te jagen. Hij wees op de gevaren van een „internationale nucleaire catastrofe”, die kan leiden tot de „vernietiging van onze beschaving en misschien van onze planeet”.

Hoewel nog altijd onduidelijk is hoe de precieze betrekking tussen Poetin en Trump is, gaf Poetin Rusland te verstaan in de VS een tegenstander te zien. Woensdag kwamen de Amerikanen met een geactualiseerde sanctielijst met daarop de namen van de twee spionnen in de Skripal-affaire, een zaak die Poetin voorstelde als een westerse provocatie om Rusland te kunnen straffen.

Uit de VS kwam de laatste dagen overigens ook goed nieuws voor Poetin. Zo kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën woensdag aan de sancties voor het Russische aluminiumbedrijf Rusal op te heffen. En Poetin verwelkomde Trumps beslissing, woensdag, tot het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië.

Er was op de persconferentie ook ruimte voor luchtiger zaken. Gevraagd wanneer hij nu eindelijk weer eens gaat trouwen, grapte Poetin. „Ik ben een beschaafd persoon, dus vroeg of laat zal ik eraan moeten geloven".