Oud-president Argentinië vervolgd om corruptie

Cristina Kirchner was tussen 2007 en 2015 president van Argentinië, en nu senator. Daardoor ontloopt ze voorlopig een straf.

Kirchner vorige maand in Buenos Aires.
Kirchner vorige maand in Buenos Aires. Foto Juan Ignacio Roncoroni/EPA

Cristina Kirchner (65) wordt officieel vervolgd wegens corruptie in Argentinië. Dat heeft het gerechtshof van dat land bepaald, melden Argentijnse media. In eerste aanleg had een reguliere rechter dat ook al besloten. Omdat Kirchner in de Senaat zit en parlementaire immuniteit geniet, hoeft ze waarschijnlijk niet de gevangenis in.

Kirchner, tussen 2007 en 2015 president van Argentinië, wordt ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een netwerk waarin bedrijven voor miljoenen aan Argentijnse pesos contant aan de regering betaalden. Dat deed ze in eerste instantie samen met haar echtgenoot en voorganger Nestor Kirchner, tussen 2003 en 2007 president van Argentinië.

Na diens vertrek nam ze zijn functie over en, volgens de aanklacht, ook zijn netwerk van corruptie. Cristina Kirchner zou ook persoonlijk steekpenningen aan hebben genomen. De Argentijnse krant Clarín meldt dat er voor omgerekend meer dan 900 miljoen euro aan tegoeden van de president zijn bevroeren.

Ondanks haar immuniteit kan Kirchner wel gewoon vervolgd en veroordeeld worden, stelt Clarín. Straf kan ze alleen krijgen als een meerderheid van de Senaat, waar ze dus zelf in zit, daarmee instemt. De vraag is of dat gebeurt. Een rechter in eerste aanleg diende in een eerder stadium tevergeefs een verzoek in Kirchners immuniteit op te heffen.