Onderzoeken

Klokkenluiders klagen over klokkenluidershuis

Het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht, dat melders van misstanden begeleidt en bijstaat, functioneert slecht en wordt geleid door een man die niet op de juiste plek zit. Dat stellen twee klokkenluiders die zich in september hebben gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) laat de meldingen onderzoeken, schrijft zij woensdag aan de Tweede Kamer. De benoeming van Wilbert Tomesen tot voorzitter van het huis wordt met spoed onderzocht door een externe commissie. De Nationale Ombudsman gaat klachten over het algehele functioneren van het huis onder de loep nemen.

Het klokkenluidershuis kent sinds de opening op 1 juli 2016 problemen. Procedures duren lang, rapporten komen niet af en melders voelen zich in de steek gelaten. Een jaar geleden trad het voltallige bestuur van het huis af. Een woordvoerder laat weten dat melders van misstanden gewoon welkom blijven. „Als er één organisatie is die het waardeert dat er bij een vermoeden van een misstand melding wordt gedaan, is het wel het Huis voor Klokkenluiders.” (NRC)