Reportage

Marokko geschokt door moord op Scandinavische vrouwen

Terreurdaad De Marokkaanse politie ging eerst uit van een seksueel misdrijf, maar uit forensisch onderzoek én videobeelden blijkt: het was een terreurdaad.

Het Marokkaanse dorp Imlil, niet ver van waar de lichamen van de twee vrouwen zijn gevonden.
Het Marokkaanse dorp Imlil, niet ver van waar de lichamen van de twee vrouwen zijn gevonden.

Een video waarop de onthoofding van een van de twee Scandinavische vrouwen te zien is, heeft schokkende reacties teweeggebracht in Marokko. Na een klopjacht van een aantal dagen zijn vier verdachten aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor het doden van de 24-jarige Deense Louisa Vesterager Jespersen en de 28-jarige Noorse Maren Ueland. De twee toeristen werden afgelopen maandag dood gevonden nabij de Toubkal in het Atlasgebergte. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de kelen van de vrouwen zijn doorgesneden.

De autoriteiten van Marokko, Noorwegen en de Denemarken gaan uit van een terreurdaad. Het is nog onduidelijk of de daders zelfstandig handelden of dat ze bij een organisatie betrokken zijn. Op donderdag verscheen een video van de vier verdachten op twitter waarin ze voor de moord trouw zweren aan de leider van IS. De vier beloven met een IS-vlag op de achtergrond wraak te nemen op de vijanden van Allah.

Jihadistische groepen

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zo’n 1.700 Marokkanen in jihadistische groepen actief in Syrië en Irak, maar sinds de doorbraak van IS in 2014 vielen tot dusver geen slachtoffers van islamitische terreur in Marokko. De afgelopen jaren werden zestig cellen ontmanteld.

De laatste grote terreurdaad in Marokko vond plaats in 2011 toen zeventien mensen om het leven kwamen in Marrakesh. In 2003 vielen 45 doden bij een zelfmoordaanslag in Casablanca. Het Marokkaanse regime heeft de voorbije decennia via de ‘Operatie Hadar (Veiligheid)’ veel actie ondernomen om jihadisme tegen te gaan.

Tunesië en Turkije golden als afschrikwekkende voorbeelden van landen waar het toerisme na een aantal terreuraanslagen sterk terugliep. Marokko wist daar als ‘veilige bestemming’ zelfs van te profiteren. Toerisme is met 10 procent van het bbp, na landbouw, de belangrijkste bron van inkomsten van Marokko. Vorig jaar gingen zo’n elf miljoen buitenlanders er met vakantie. Het handjevol geweldsdelicten waarbij toeristen betrokken waren, werd afgedaan als daden van geestelijk gestoorden. En ook het gebied in het Atlasgebergte waar de twee Scandinavische vrouwen zich bevonden, werd nooit als gevaarlijk beschouwd.

Toeristische trekpleister

De Deense en de Noorse maakten deel uit van een groepje van vijf vriendinnen die een reis door Marokko maakten. De twee slachtoffers volgden in Noorwegen beiden een opleiding ‘buitenactiviteiten en cultureel gidsen’. Ze kozen een wandeling naar de Toubkal; één van de bekendste toeristische trekpleisters van Marokko. Hun lichamen werden door Franse toeristen aan de voet van de 4.167 hoge bergtop gevonden – op tien kilometer van het dorpje Imlil.

Volgens Marokkaanse media kon één verdachte snel worden geïdentificeerd omdat zijn identiteitskaart in de buurt van de slachtoffers werd gevonden. De verdachte zou met anderen naast het onderkomen van de twee vrouwen in een eigen tent hebben geslapen. Donderdag werden nog eens drie verdachten gearresteerd.

De Marokkaanse politie leek eerst uit te gaan van een seksueel misdrijf en sprak slechts van ‘verwondingen in de hals’. Maar nadat de moeder van het Deense slachtoffer via media in haar eigen land liet weten dat de keel van haar dochter was doorgesneden en door de daders een video van de gruweldaden was verspreid, schaalde de politie het onderzoek op naar een terreurdaad.

Keel doorgesneden

De Marokkaanse autoriteiten hebben tevergeefs geprobeerd de verspreiding van de video via sociale media te voorkomen. De beelden zouden authentiek zijn. Te zien is hoe een vrouw om hulp schreeuwt terwijl haar keel wordt doorgesneden. De dader zegt in het Marokkaans dat het wraak is tegen „de vijanden van Allah”. Het hoofd wordt vervolgens losgemaakt van de rest van het lichaam en weggegooid in de buurt van een tent.

De Noorse premier Erna Solberg bestempelde de moord als „een brutale, zinloze aanval”. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn burgers die naar Marokko gaan geadviseerd niet in afgelegen gebieden alleen te reizen.