‘Moord op Scandinavische toeristen in Marokko was terreurdaad’

De Deense inlichtingendiensten hebben daarnaast bekendgemaakt dat de dood van de vrouwen met een camera is opgenomen.

Een politieauto in de buurt van Imlil.
Een politieauto in de buurt van Imlil. Foto Fadel Senna/AFP

De moord op twee Scandinavische toeristen in het Marokkaanse Atlasgebergte was vermoedelijk een terreurdaad. Dat hebben de Marokkaanse autoriteiten donderdag bekendgemaakt, melden de internationale persbureaus. Ook hebben de Deense autoriteiten gemeld dat de dood van de vrouwen is vastgelegd op camerabeelden. De Deense premier spreekt over een “politiek gemotiveerde en dus terroristische daad”.

De lichamen van een 24-jarige Deense en een 28-jarige Noorse werden dinsdag aangetroffen in de Marokkaanse bergen. Een dag later werd een verdachte opgepakt, die volgens de Marokkaanse politie banden heeft met een terroristische beweging. De politie ging vervolgens op zoek naar drie andere verdachten, die donderdag zijn opgepakt in Marrakesh.

De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt om welke terroristische groepering het gaat. Volgens lokale media gaat het mogelijk om terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Populair onder wandelaars

De Deense en Noorse autoriteiten hebben hun burgers aangeraden voorlopig niet zonder lokale gids de Marokkaanse bergen in te gaan. Vermoedelijk waren de vrouwen met z’n tweeën op pad. Hun lichamen werden gevonden op zo’n tien kilometer van het dorp Imlil, waar veel wandelpaden beginnen.

Het Atlasgebergte is een populaire bestemming onder wandelaars. De dood van de Scandinavische vrouwen is zeer opmerkelijk: in Marokko zijn aanslagen op buitenlanders erg uitzonderlijk.