Vliegverkeer Londen-Gatwick nog altijd stil door drones

De politie van Sussex doet onderzoek naar het incident. Volgens de directeur van het vliegveld is er opzet in het spel. Er kan op zijn vroegst vrijdag pas weer gevlogen worden.

Een politiehelikopter vliegt over de luchthaven.
Een politiehelikopter vliegt over de luchthaven. Foto Pete Summers/AP

Het vliegverkeer op de luchthaven Gatwick, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Londen, ligt donderdag volledig stil vanwege twee drones die in de buurt van de luchthaven gezien zijn. De luchthavenleiding liet donderdagavond weten het vliegverkeer nog altijd niet te kunnen hervatten. Dat gebeurt op zijn vroegst vrijdagochtend pas weer, liet Gatwick ‘s avonds laat weten.

Door de sluiting worden meer dan honderdduizend passagiers getroffen. Op Gatwick stonden donderdag 760 vluchten gepland. De eerste melding van de drones was woensdagavond rond 21.00 uur, hierna zijn de toestellen nog een aantal keer opgemerkt. De politie van Sussex doet onderzoek.

Lees ook: Droneregels blijken lastig te handhaven

‘Geen terroristisch motief’

Waarom de drones hier rondvliegen, is onduidelijk. Chris Woodroofe, de algemeen directeur van Gatwick, vermoedt dat iemand de toestellen opzettelijk rond de luchthaven laat vliegen. Volgens de politie is een terroristisch motief uitgesloten. De diensten zijn momenteel op zoek naar de dader en manieren om de drones uit de lucht te krijgen.

Om de veiligheid te garanderen, zijn alle binnenkomende en vertrekkende vluchten voorlopig opgeschort. Vliegtuigen die al onderweg waren, moeten uitwijken naar andere luchthavens. Op sociale media melden passagiers dat zij zijn geland in andere steden in het Verenigd Koninkrijk, enkele moesten zelfs in Frankrijk en Nederland landen.

Drukke periode

Het incident komt op een slecht moment. Gatwick is met 45,6 miljoen passagiers per jaar het op een na grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk en de week voor Kerst is een van de drukste periodes voor luchtverkeer. Deze donderdag zouden volgens persbureau Reuters normaliter 115.000 passagiers gebruik maken van de luchthaven.

Reizigers die donderdag of vrijdag zouden vliegen, wordt aangeraden de status van hun vlucht te controleren voor zij naar het vliegveld gaan. Het is onduidelijk hoe lang het luchtverkeer stil zal blijven liggen. Gatwick heeft excuses aangeboden maar stelt dat de sluiting nodig is om de veiligheid te garanderen.