Klokkenluiders worden in Den Haag zelden gehoord

De Haagse StemmingVandaag is de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer voor het winterreces. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Klokkenluiders voelen zich niet gehoord, maar krijgen toch twee onderzoeken. Minister Ollongren wil dan weer geen nieuw onderzoek naar zomertijdvoorkeuren. En goed nieuws van Wouter Koolmees, die het meteen weer nuanceert.

LOONSTROOKOPTIMISME: Goed nieuws: de nettolonen stijgen volgend jaar met 1 tot 2,5 procent. Minder goed nieuws: een verhoging van het lage btw-tarief en een stijging van de energiebelasting maken het leven duurder, waardoor de koopkracht niet net zo hard stijgt. De toename is lager dan op Prinsjesdag was voorspeld. Maar toch, de koopkrachtstijging voor huishoudens bedraagt zo’n 1,8 procent, hield minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees gisteren voor. De D66’er dekte zich wel in, met een open deur: “Niemand kan voorspellen wat het nieuwe jaar brengt.” Daarover had het CPB meteen slecht nieuws. De groei van de Nederlandse economie is over het hoogtepunt heen. Oorzaken zijn de internationale onrust en een overheid die haar uitgeefbeloftes niet nakwam.

FOUTJE, BEDANKT: Belangrijk in de discussie over afschaffing van de zomer- of wintertijd: willen Nederlanders een langere zomeravond of een vroegere zonsopgang in de winter? Onderzoekersbureau Motivaction concludeerde gisteren dat Nederlanders “na informatie over de tijdstippen van zonsopkomst en -ondergang op de langste en kortste dag van het jaar” iets negatiever zijn over een permanente zomertijd. Op zich logisch, als hun wordt voorgehouden dat de zon in de zomer al om 20.00 uur ondergaat, zoals Motivaction deed. In werkelijkheid is dat pas rond 22.00 uur. Knullig. D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil echter geen nieuwe peiling. Opvallend: ook de EU-peiling leverde een vertekend beeld op.

KLOKKENLUIDERCEPTION I: Dat het niet zo goed gaat met het twee jaar geleden geopende Huis voor Klokkenluiders schreven we vorig jaar al, maar nu blijken ook over de klokkenluiders klokkenluiders te zijn. Volgt u het nog? Minister Ollongren laat onderzoek doen naar twee meldingen over het functioneren van het Huis en misstanden rond de benoeming van voorzitter Wilbert Tomesen afgelopen zomer. Het Huis kent sinds de start veel problemen. Onderzoeken duren lang en worden niet goed afgewikkeld. Een jaar geleden trad het voltallige bestuur af na een kritisch rapport. Er kwam zelfs een tweede meldpunt voor klokkenluiders.

Klokkenluiderception II: Dat ook bij Defensie klokkenluiders niet altijd gehoord worden, was bekend. Het is voor VVD-staatssecretaris Barbara Visser echter geen aanleiding om een onafhankelijk meldpunt te openen, liet ze gisteren weten aan de Kamer. Die debatteerde met haar en minister Ank Bijleveld (CDA) over de (on)veiligheidscultuur binnen Defensie. Misstanden bij onder meer de kazerne in Schaarsbergen kwamen lang niet aan het licht, omdat meldingen daarover in de doofpot verdwenen. Wel zei Visser dat er een onderzoek komt naar mogelijke misdragingen van naar Tsjaad uitgezonden Nederlandse militairen. Een ex-Defensiefotograaf die meeging op missie meldde zich vorig jaar met onder meer een verhaal over een marinier die door collega’s werd aangemoedigd een granaat in zijn anus te steken.

ROAST: Het voor schut zetten van van BN’ers was tot voor kort voorbehouden aan comedians die op Comedy Central jaarlijks een roast houden. Goed, we hadden een slap Nederlands aftreksel van het Amerikaanse Correspondents’ Dinner maar dat kreeg geen vervolg. Nederlandse journalisten houden politici liever op afstand. Toch? Gisteren ging een video viral waarbij drie NOS-journalisten tijdens hun oudejaarsshow een podium bieden aan Tunahan Kuzu van Denk. Het Kamerlid was gevraagd om de journalisten en politici te roasten. Toegegeven: in Kuzu schuilt absoluut een cabaretier, met grappen als: “Iedereen raadde het mij af hier naartoe te komen. Erdogan was er ook niet zo blij mee.” Leuk, maar pers en politiek schurken hier wel erg dicht tegen elkaar aan.

QUOTE VAN DE DAG

Het klimaat redden met een coalitie die niet zeker weet of ze zichzelf kan redden – een heidens karwei.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus tempert de verwachtingen over het morgen gepresenteerde (bijna-)Klimaatakkoord.