Kerk Illinois hield 500 namen achter van priesters beschuldigd van misbruik

Dat concludeert de hoofdaanklager van de Amerikaanse staat Illinois die sinds augustus onderzoek doet naar misbruik binnen de Katholieke Kerk.

Priesters van het aartsbisdom in Brooklyn bidden.
Priesters van het aartsbisdom in Brooklyn bidden. Foto Andrew Renneisen / AFP

De Rooms-Katholieke Kerk in de Amerikaanse staat Illinois heeft de namen van zeker vijfhonderd geestelijken die beschuldigd zijn van seksueel misbruik, achtergehouden. Dat heeft de hoofdaanklager van de staat, Lisa Madigan, geconcludeerd, die sinds augustus onderzoek doet naar het misbruik binnen de kerk. De Kerk maakte eerder slechts 185 namen openbaar.

De Kerk is er niet in geslaagd om de meldingen van misbruik behoorlijk zelf te onderzoeken, zo stelt Madigan in haar woensdag gepubliceerde voorlopige rapport. “Daardoor is de Katholieke Kerk tekortgeschoten in haar morele plicht om tegenover overlevenden, parochianen en het publiek volledig en nauwkeurig verantwoording af te leggen van al het seksueel ongepaste gedrag waarbij priesters in Illinois betrokken zijn”, zei ze in een verklaring. “Het nalaten om te onderzoeken betekent ook dat de Katholieke Kerk nooit een poging heeft gedaan om te bepalen of het gedrag van de beschuldigde priesters werd genegeerd of werd toegedekt door superieuren.”

Lees ook: Paus noemt misbruik een misdaad. ‘Dus?’

Het is onduidelijk over welke periode het rapport van de hoofdaanklager van Illinois gaat. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Reuters dat het om decennia gaat en dat er namen tussen zitten van priesters die al overleden zijn.

Misbruikschandalen

De Kerk is in de Verenigde Staten de afgelopen tijd steeds verder onder druk is komen te staan vanwege misbruikschandalen. Zo kwam in augustus nog een groot misbruikschandaal in Pennsylvania aan het licht. Honderden priesters zouden in zeventig jaar tijd meer dan duizend kinderen hebben misbruikt.

Lees ook: Australische premier biedt nationale excuses aan voor kindermisbruik

Het misbruik blijft niet beperkt tot de VS. Over de hele wereld groeit de woede over het misbruik binnen de kerk. In augustus trok paus Franciscus bij zijn bezoek aan Ierland het boetekleed aan. Ook in dat land is uit verschillende rapporten gebleken dat decennialang tienduizenden Ierse jongens en meisjes zowel geestelijk als fysiek zijn misbruikt door priesters.

Eind oktober bood de Australische premier Scott Morrison nog zijn excuses aan voor het misbruik dat decennia lang heeft kunnen plaatsvinden in zijn land. Een commissie concludeerde na vijf jaar onderzoek dat ongeveer 7 procent van de Australische katholieke priesters zich tussen 1950 en 2010 schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. In totaal ging het daarbij om zo’n 2.400 priesters.