Justitie wil nieuw onderzoek laten uitvoeren naar letsel Sharleyne

Het OM is ervan overtuigd dat het 8-jarige meisje in 2015 door haar moeder Heleen J. van een flat in Hoogeveen is gegooid. Vrijdag is de eerste zittingsdag in het hoger beroep.

Een politieagent op de flat waar Sharleyne en haar moeder woonden, op de avond van Sharleynes dood.
Een politieagent op de flat waar Sharleyne en haar moeder woonden, op de avond van Sharleynes dood. Foto ANP

Het OM wil dat er nieuw onderzoek wordt gedaan naar het letsel van de 8-jarige Sharleyne, die in 2015 om het leven kwam bij een val van een flat in Hoogeveen. Dat bevestigt justitie donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. Volgens het OM is Sharleyne door haar moeder Heleen J. van de flat gegooid.

Heleen J. werd in juli door de rechtbank in Assen vrijgesproken van doodslag. Het OM had tien jaar gevangenisstraf tegen haar geëist, maar volgens de rechters is er onvoldoende bewijs dat J. betrokken was bij de dood van haar dochter. Daarop ging justitie in hoger beroep.

Tijdens de rechtszaak bleek dat deskundigen het met elkaar oneens waren over het letsel van Sharleyne. De meningsverschillen gingen vooral over de vraag of verwondingen in de hals van het meisje erop wezen dat ze al vóór haar val gewurgd was. Sommige experts zeiden van wel, volgens andere kon het letsel ook door de val veroorzaakt zijn.

Het gerechtshof in Leeuwarden, waar de zaak in hoger beroep dient, moet nu beoordelen of nieuw onderzoek nodig is. Vrijdag staat de eerste zittingsdag op het programma.

Relaas van bovenbuurman

Justitie wil ook dat een getuigenverklaring van een buurman opnieuw wordt bekeken. Het gaat om het relaas van een man die boven het appartement van Heleen J. woonde. Hij hoorde Sharleyne en haar moeder vlak voor de fatale val praten, waarna er een “bons” geklonken zou hebben, gevolgd door “tikken tegen de reling” van de galerij.

Lees hier meer over het verhaal van de bovenbuurman: Hoorde de nieuwe getuige Sharleyne en haar moeder?

De rechtbank accepteerde de verklaring niet als bewijs. De buurman meldde zich pas tijdens het onderzoek, zo’n twee jaar na het drama, als getuige. Daardoor was de betrouwbaarheid van zijn herinneringen volgens de rechters onzeker. Een verklaring die hij al snel na de val zou hebben afgelegd tegen politieagenten, bleek onvindbaar.

Na de dood van Sharleyne, op 8 juni 2015, werd Heleen J. aangehouden als verdachte. Ze ontkende en kwam na een paar dagen weer vrij. Het OM wilde aanvankelijk niet overgaan tot vervolging, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. In 2017 dwong de vader van Sharleyne jusitie via een zogeheten artikel-12-procedure alsnog tot vervolging over te gaan.

Correctie (20-12-2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de flat waarvan Sharleyne viel in Assen staat. Dat moest Hoogeveen zijn. Hierboven is dat aangepast.