Trump: alle militairen VS komen terug uit Syrië

Islamitische Staat President Trump wil het Amerikaanse contingent uit Syrië terugtrekken. Zijn besluit stuit op weerstand in eigen kring en daarbuiten.

Amerikaans konvooi in Syrië
Amerikaans konvooi in Syrië Foto Delil Souleiman/AFP

De Verenigde Staten trekken hun troepen volledig terug uit Syrië. President Donald Trump bevestigde woensdagavond dat de Amerikaanse militairen per direct worden teruggehaald. „We hebben gewonnen tegen IS”, zei hij in een videoboodschap die hij op Twitter zette. „Ze komen allemaal terug en ze komen allemaal nu terug.”

Toch blijft er onzekerheid omtrent zijn besluit bestaan. Het Witte Huis en het Pentagon bevestigen weliswaar dat er militairen worden teruggehaald, maar het blijft onduidelijk of het om de volledige Amerikaanse troepenmacht in Syrië gaat. Het Witte Huis en het Pentagon stellen ook dat de internationale campagne tegen IS nog niet voorbij is.

Nog voordat president Trump duidelijkheid verschafte, meldde persbureau Reuters dat een deel van het Amerikaanse personeel al binnen 24 uur wordt teruggetrokken. Trump belooft overigens al sinds zijn verkiezing dat de VS zich zullen terugtrekken uit Syrië, zonder dat dit daadwerkelijk gebeurde. Maandag nog verklaarde hij dat de Syrische president Assad lang zou kunnen wachten voor de Amerikaanse militairen vertrekken.

De VS hebben zo’n tweeduizend militairen in Syrië. Deze eenheden zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het trainen van rebellengroepen die strijden tegen IS, zoals de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

De Amerikaanse terugtrekking is goed nieuws voor de Syrische president Assad en zijn bondgenoten Iran en Rusland, die stellen dat Washington terreurgroepen steunt in de regio. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat het terugtrekken van de VS „vooruitzichten voor een politieke oplossing” brengt.

Ook zal het besluit goed vallen bij NAVO-bondgenoot Turkije, dat de Koerdische rebellenbeweging YPG (onderdeel van de SDF) ziet als een terroristische organisatie en eist dat de Amerikaanse steun stopt. Ankara dreigde vorige week een nieuw offensief te beginnen tegen de YPG.

De vooral door Syrische Koerden geleide SDF toonde zich daarentegen zeer verontrust en waarschuwde dat het besluit juist tot een opleving van IS kan leiden. Het zal volgens een SDF-woordvoerder „gevaarlijke gevolgen” voor de stabiliteit in de regio hebben. „De oorlog tegen Islamitische Staat is niet voorbij en Islamitische Staat is niet verslagen”, aldus een SDF-verklaring.

Koerdische leiders belegden een nachtelijk spoedberaad over Trumps besluit, waardoor de kans toeneemt dat de Koerden alleen komen te staan tegenover hun vijanden in de regio, in et bijzonder Turkije. „We hebben het volste recht om bang te zijn”, aldus de Koerdische commentator Arin Sheikmos tegenover het persbureau AP.

Trumps minister van Defensie James Mattis wilde juist in Syrië blijven, onder meer om ervoor te zorgen dat IS zich niet kan herpakken. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de militairen liever in Syrië houden. Ze kregen onder meer bijval van de Republikeinse senator Lindsey Graham.

De internationale coalitie onder leiding van de VS voerde de afgelopen jaren in Syrië en Irak voornamelijk luchtaanvallen uit op de terreurgroep. Volgens inschattingen van het Amerikaanse leger zijn momenteel nog zo’n 30.000 IS-aanhangers actief in Syrië en Irak, maar het is onduidelijk hoeveel daarvan als strijder zijn te kwalificeren.

In Irak blijven de VS wel aanwezig, daar zijn momenteel meer dan 5.000 militairen gestationeerd.

Frankrijk, dat zo'n duizend militairen in het noordoosten van Syrië heeft gestationeerd, liet donderdag weten dat het zijn militaire presentie in Syrië handhaaft. Volgens de Fransen blijft IS wel degelijk een bedreiging voor de veiligheid.