Zweedse journalist veroordeeld tot geldboete voor mensensmokkel

Fredrik Önnevall hielp een 15-jarige Syrische jongen om vanuit Griekenland naar Zweden te komen. In hoger beroep werd nog een taakstraf geëist.

De Zweedse journalist Fredrik Önneval bij de behandeling van zijn zaak in rechtbank in Malmö, januari 2017. Het Hooggerechtshof veroordeelde hem deze donderdag uiteindelijk voor mensensmokkel.
De Zweedse journalist Fredrik Önneval bij de behandeling van zijn zaak in rechtbank in Malmö, januari 2017. Het Hooggerechtshof veroordeelde hem deze donderdag uiteindelijk voor mensensmokkel. Foto Emil Langvad/EPA

Een Zweedse tv-journalist die in 2014 een 15-jarige Syrische vluchteling uit Griekenland meenam naar Zweden is donderdag door het Zweedse Hooggerechtshof veroordeeld voor mensensmokkel. Het hof bevestigt hiermee het oordeel in hoger beroep, maar komt uit op een lagere straf. De taakstraf van 75 uur voor Fredrik Önnevall en zijn twee collega’s vervalt, de journalisten moeten wel een boete betalen. Dat meldt de Zweedse nationale zender SVT, tevens de werkgever van Önnevall.

Het hof stelt dat het gaat om een “kleine misdaad” zonder financieel gewin. De veroordeling blijft staan omdat de SVT-journalisten de Syrische vluchteling meenamen langs meerdere Europese landen waar hij asiel had kunnen aanvragen. Daardoor hebben Önnevall, zijn cameraman en vertaler zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel.

Twitter avatar ChrChristensen Christian Christensen (5) Today, High Court reduced sentence to probation and fine (with fine replacing community service). Case seen as a test of Swedish law, and if it is a crime to help a human in danger or distress. While found guilty, mild sentence suggests the courts took this perspective.

In februari 2017 werden de journalisten veroordeeld tot 75 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

‘Hij handelde uit mededogen’

Önnevall kwam de 15-jarige Syriër tegen toen hij reportages maakte over de vluchtelingencrisis in Griekenland. De minderjarige vluchteling vroeg de Zweedse journalist of hij hem kon helpen. Hij was alleen in Griekenland en wilde graag bij zijn oom in Zweden wonen.

De tv-maker en de crew besloten om de jongen te helpen en namen hem mee naar Zweden. De beelden van deze reis werden uitgezonden op de Zweedse televisie. Naar aanleiding van de uitzending werden de journalisten aangeklaagd. Önnevall vindt niet dat hij schuldig is aan mensensmokkel. Volgen zijn advocaten handelde hij uit mededogen en was hij bezorgd over het lot van de Syrische jongen.

De 44-jarige Önnevall, voormalig correspondent in China, zei eerder tegen persbureau AFP dat hij een kwartier nodig had om de vraag van de Syriër op zich te laten inwerken. “Het werd mij toen duidelijk dat het draaide om de zeer belangrijke vraag: ‘Met welke beslissing kan ik in de toekomst mijzelf recht aankijken?’”