Helderzienden RTL mogen geen financiële ‘boost’ meer beloven

De ‘mediums’ van het programma Dit is mijn Toekomst mogen voortaan alleen nog advies geven over liefde, werk en relaties.

De oproep werd gedaan tijdens een uitzending op RTL 4.
De oproep werd gedaan tijdens een uitzending op RTL 4. Foto iStock

De zelfverklaarde mediums van het tv-programma Dit is mijn Toekomst mogen geen financieel advies meer geven op de zenders van RTL. Het mediabedrijf beraadt zich de komende periode over de toekomst van het programma, “>schrijft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen. Aanleiding daarvoor was een oproep van een medium aan kijkers met geldproblemen om voor 1 euro per minuut contact op te nemen.

Volgens de bewindsman zijn maatregelen genomen om “herhaling van dit incident te voorkomen”. Een RTL-woordvoerder bevestigt dit schriftelijk. De paragnosten en helderzienden moeten zich voortaan beperken tot “adviezen over liefde, werk en relaties”. De financiële omstandigheden of gezondheidssituatie van kijkers zijn voortaan verboden terrein.

Euro per minuut

De dubieuze praktijken kwamen in de aandacht te staan door een tweet van freelance journalist Mark Hulstein. Hij hoorde een medium op RTL 4 zeggen dat televisiekijkers met geldproblemen een “financiële boost” konden krijgen als zij voor 1 euro per minuut contact opnamen. Vooral kijkers “die het keihard nodig hebben” werden aangemoedigd in te bellen voor een groepsgesprek met een aantal ‘mediums’.

Twitter avatar markhulstein Mark Hulstein 🎄 Intussen wordt op RTL 4 door een of ander medium het uitzicht op een ‘financiële boost’ in de toekomst gegeven aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat dit nog bestaat… https://t.co/p8qXZ45V4c

Hulstein filmde het fragment en plaatste dat op Twitter. Tientallen likes later bereikte de video Den Haag, waarop Kamerleden Joost Sneller (D66) en Mahir Alkaya (SP) Kamervragen stelden. Zij menen dat Dit is mijn Toekomst zich schuldig maakt aan misleiding. Ook zou het programma zich bewust richten op kwetsbare kijkers. Daar staat RTL, schrijft het woensdag aan NRC, “absoluut niet achter”. Voor zover de woordvoerder bekend, is een dergelijke oproep nooit eerder gedaan in het programma. “Het is in ieder geval nooit bij ons aan de kaak gesteld.”

Verantwoorde wijze

Hoekstra benadrukt in zijn antwoord dat zenders verantwoordelijk zijn voor de “vorm en inhoud van hun media-aanbod” en dat zij hier “op verantwoorde wijze” mee om moeten gaan. Ook adviseert de minister televisiekijkers, “zeker wanneer zij beperkte financiële middelen hebben”, na te denken over waar zij hun geld aan uitgeven. De makers van Dit is mijn Toekomst waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar.