Geneeskunde

Slonzig slapen met lenzen kan leiden tot pijn, infecties en gaten in het hoornvlies

Slapen met contactlenzen nog in kan leiden tot blijvende oogschade. Dat risico is al veel langer bekend, maar het lijkt toch niet goed doorgedrongen tot oogprofessionals en lensdragers. Daarom doen de Centers for Disease Control in het vakblad Annals of Emergency Medicineeen oproep aan artsen om complicaties met contactlenzen vooral te melden bij de geneesmiddelenautoriteit FDA.

Om hun oproep kracht bij te zetten presenteren ze zes patiënten die met klachten bij de dokter kwamen nadat ze hun lenzen een of meer nachten niet uit hadden gedaan. Het zijn stuk voor stuk dragers van zachte lenzen, die er bovendien slonzig mee omgaan. Amerikaanse lensdragers kiezen vrijwel altijd voor het comfort van zachte lenzen (90 procent); de bijna twee miljoen Nederlandse lensdragers kiezen vaker voor harde lenzen (40 procent) die minder gevoelig zijn voor infecties.

Maar in alle gevallen blijft een goede hygiëne belangrijk om hoornvliesontsteking te voorkomen. Dat blijkt ook uit de verhalen van de Amerikaanse patiënten. Een man van 34 kreeg last van een rood oog en wazig zien. Hij meldde dat hij drie tot vier nachten per week zijn lenzen inhield en er ook mee ging zwemmen. Hij bleek een hoornvliesontsteking te hebben veroorzaakt door Acanthamoeba, een infectie die ook in Nederland vaker lijkt voor te komen.

Een andere man, 59, ging uit jagen en hield daarom twee etmalen lang zijn lenzen in. Hij kreeg pijn aan een van zijn ogen en probeerde dat zelf met oogdruppels van de apotheek te verhelpen. Dat hielp niet en de arts schreef hem antibiotica-druppels voor. Toen hij na het douchen zijn ogen uitwreef met een handdoek hoorde hij een ploppend geluid gevolgd door een scherpe pijn in zijn linkeroog. Zijn hoornvlies bleek door de ontsteking zo verzwakt dat het was gescheurd. Een acute hoornvliestransplantatie redde zijn oog.

Lees ook: Hoe kies je een goede contactlens?