Dit waren de beste games en strips van 2018

Games en strips in 2018 De strip- en gamerecensenten van NRC zetten het beste van het afgelopen jaar op een rijtje. In de gamewereld streefden de grote gamemakers dit jaar naar diepgang.

Het jaar 2018 bracht ons schuldgevoel bij Lara Croft en de menselijke krant van oorlogsgod Kratos. De grote gamebedrijven zoeken naar diepgang. Lees verder: Blockbusters willen meer dan actie en vermaak: diepgang!

Games

Len Maessen


 1. God of War (2018)

  Oorlogsgod Kratos uit de God of War-reeks stond altijd voor puberaal ultrageweld. Toen werd regisseur Cory Barlog vader. Zijn herbezinning levert naast spannende actie een verrassend ontroerend verhaal op over familiegeheimen: Kratos en zoon Atreus moeten na de (natuurlijke) dood van Atreus’ moeder van elkaar leren om te gaan met weggestopte emoties.

 2. Return of the Obra Dinn

  Sfeervolle sudokudetective van meestergamemaker Lucas Pope over een verzekeringsinspecteur die sterfmomenten kan terugkijken. Wat is er gebeurd op spookschip Obra Dinn?

 3. Celeste

 4. Marvel’s Spider-Man

 5. Into the Breach

Hans Klis


 1. PUBG Mobile

  Hoe kan het anders dan dat PUBG Mobile de lijst aanvoert in wat het jaar van de mobiele shooter was, met klappers zoals Guns of Boom en Hitman Sniper. De game is spiritueel vader van het populaire Fortnite: alleen blijft de overlevingsstrijd – à la The Hunger Games – van PUBG grafisch, tactisch en strategisch superieur.

  Lees de recensie: Zenuwslopende strijd
 2. SEGA HEROES

  Het werd hoog tijd dat al je favoriete SEGA-helden een eigen team-up game kregen. Nostalgie viert hoogtij in deze bonte kloon van het populaire Bejeweled.

 3. Alto’s Odyssey

 4. Part Time UFO

 5. Death Coming

Diederik Huffels


 1. God of War (2018)

  Wie had gedacht dat je met de Griekse testosterongod Kratos zo’n menselijk vader-zoonverhaal kon beleven? Met je zoontje banjer je door de Noorse mythologie en krijg je het aan de stok met trollen, elfen en Baldur – het halfbroertje van Thor. Prachtige omgevingen, spectaculaire gevechten en een meeslepend verhaal.

 2. Kingdom Come: Deliverance

  Kingdom Come was technisch zeker niet perfect, maar verdient toch veel lof. Een pittig rollenspel, maar dan eens in een realistische setting. De kleine Tsjechische studio Warhorse ging tot het uiterste om het Bohemen van 1402 minutieus na te maken.

 3. Red Dead Redemption II

 4. Ni No Kuni II

 5. Shadow of the Colossus (2018)

Strips

Stefan Nieuwenhuis


 1. Luisa Now and Then – Carole Maurel & Mariko Tamaki (Humanoids)

  Emotionele geschiedenis van de vijftienjarige Luisa die in de toekomst terechtkomt en zichzelf als dertiger ontmoet. In heftige confrontaties dwingt ze haar oudere zelf om dier weggestopte seksualiteit onder ogen te zien. Gaandeweg komen beide Luisa’s dichter bij elkaar en besluit(en) ze eindelijk voor zichzelf te kiezen. Liefdevolle lhbt-strip die lang nazindert.

 2. All the answers – Michael Kupperman (Gallery 13)

  Zoon vertelt het waargebeurde verhaal van zijn getergde Joodse vader, die in de jaren veertig tegen wil en dank een kindsterretje was in Amerika.

 3. Gung Ho – Von Kummant & Von Eckartsberg (Silvester)

 4. Eldorado – Tobias Schalken (Oogachtend)

 5. Totem – Nicolas Wouters & Mikael Ross (Soul Food Comics)

Ron Rijghard


 1. Bloesems in de herfst – Aimée de Jongh (tekeningen) en Zidrou (tekst)

  In al zijn eenvoud een even pure als ontwapenende liefdesgeschiedenis tussen een man en vrouw op leeftijd, gevat in de elegante tekeningen van De Jongh. Met een zeldzame hoofdrol voor het naakte lichaam en de seksualiteit van deze krasse knarren.

 2. Burn-out dagboek – Maaike Hartjes

  Ontroerend, openhartig verslag van een burn-out levert een indringend zelfportret op, schitterend vormgegeven met een bonte collage van tekeningen op allerhande soorten papier, kaarten, bonnen, stickers en foto’s.

 3. Andy. De vele levens van Andy Warhol – Typex

 4. Heimat – Nora Krug

 5. Totem – Nicolas Wouters en Mikael Ross

Bordspellen

Lucas Brouwers


 1. Arkham Horror

  Wie niet terugdeinst voor complexe spelregels en een stevig prijskaartje kan geen beter spel aanschaffen dan kaartspel Arkham Horror. In dit meedogenloos moeilijke spel los je met medespelers duistere mysteries op. Denk daarbij aan tentakelmonsters, duivelsaanbidders en verboden rituelen. Meestal overwint het kwaad. Dat mag ook wel eens.

  Lees de recensie: Een bruut én grappig spel
 2. Fog of Love

  Het meest bijzondere bordspel van 2018. Een relatie als bordspel, waarbij je pas door het spelen erachter komt of je bij elkaar past.

 3. Kwakzalvers van Kakelenburg

 4. Photosynthesis

 5. Welcome to: your perfect home