Friese voetbalclub niet verantwoordelijk voor dug-outdrama

Een dug-out van SC Twijzel stortte in 2014 tijdens een korfbaltoernooi in, toen er kinderen op zaten. Een 10-jarig meisje dat erop zat overleefde dat niet.

De ingestorte dug-out op het terrein van SC Twijzel.
De ingestorte dug-out op het terrein van SC Twijzel. Foto Anjo de Haan/ANP

De Friese voetbalclub SC Twijzel is niet verantwoordelijk voor de dood van een 10-jarig meisje bij het instorten van een dug-out, in mei 2014. De rechtbank in Leeuwarden heeft het bestuur donderdag vrijgesproken van dood en lichamelijk letsel door schuld, melden de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân. Justitie had een boete geëist van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank kon de voetbalvereniging niet weten dat de dug-out in zo’n slechte staat verkeerde dat hij kon instorten. De rechters nemen de club het ongeval ook minder kwalijk omdat SC Twijzel een amateurvereniging is en geen professionele organisatie.

Het dodelijke ongeluk gebeurde tijdens een korfbaltoernooi voor basisscholieren op het terrein van de club uit het dorp Twijzel. Zes kinderen zaten op het dak van de dug-out. Het bouwwerk kon hun gewicht niet aan, waardoor de betonnen dakplaat naar voren kantelde en het 10-jarige meisje dodelijk trof. Een ander meisje raakte zwaargewond, vier kinderen brachten het er met lichte verwondingen vanaf.

Stormschade

Justitie vindt dat SC Twijzel verantwoordelijk is voor het drama. Op het moment van het ongeluk was namelijk al duidelijk dat de stevigheid van de dug-out te wensen overliet. Bij een storm in 2013 waren scheuren ontstaan, die ook waren opgemerkt bij een inspectie door voetbalbond KNVB in februari. Ook ontbraken er bakstenen in de muren van de dug-out. Het OM rekent het de voetbalclub aan dat de schade niet is gerepareerd, terwijl dat wel had gemoeten.

SC Twijzel zei bij de behandeling van de zaak, begin deze maand, dat de dug-out niet werd vervangen of hersteld omdat er binnenkort nieuwe voetbalvelden zouden worden aangelegd. Maar onveilig was het hokje volgens de vereniging niet niet. “We hebben er na de storm met een paar man aan gehangen. Geen beweging in te krijgen”, zei een bestuurslid. Hij vertelde ook dat de omroeper op de sportdag had gezegd dat de kinderen van de dug-out af moesten komen, omdat ze het gevaar liepen eraf te vallen.