Braziliaanse president Temer opnieuw beschuldigd van corruptie

Vorig jaar werd Temer, die op 1 januari plaats maakt voor de extreem-rechtse Jair Bolsonaro, ook al beschuldigd van corruptie. Hij werd echter beschermd door het Congres.

De Braziliaanse president Michel Temer die op 1 januari plaats maakt voor Jair Bolsonaro.
De Braziliaanse president Michel Temer die op 1 januari plaats maakt voor Jair Bolsonaro. Foto Mariana Greif/Reuters

De vertrekkende Braziliaanse president Michel Temer is woensdag aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Dat meldt persbureau Reuters. Temer wordt onderzocht omdat hij steekpenningen zou hebben aangenomen in ruil voor het uitvaardigen van een besluit in 2017 waardoor twee havencontracten tot zeventig jaar verlengd kunnen worden.

Temer zei in een verklaring dat hij zou bewijzen dat er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden en dat geen enkel bedrijf onrechtmatig heeft geprofiteerd. Het is niet de eerste keer dat Temer wordt beschuldigd van corruptie. Vorig jaar september werd hij nog beschuldigd van belemmering van de rechtsgang en afpersing.

Volgens de toenmalige hoofdaanklager Rodrigo Janot was Temer betrokken bij de grootste corruptiezaak ooit in Brazilië, Operatie Lava Jato (Wasstraat), een smeergeldaffaire rondom semi-staatsoliebedrijf Petrobras. Temer zou als leider van zijn politieke partij (PMDB) geopereerd hebben als leider van een soort criminele organisatie.

Lees ook: De nieuwe Braziliaanse president predikt al dertig jaar geweld

Bescherming congres

Het lukte echter niet om Temer te vervolgen, omdat hij werd beschermd door het Braziliaanse Congres. Om een president te vervolgen moet tweederde van het Congres voor schorsing van de president stemmen. Zodra hij president af is, kan het Congres hem niet langer beschermen en wordt het dus makkelijker om tot vervolging over te gaan.

Op 1 januari treedt de nieuwe president van Brazilië aan, de extreem-rechtse Jair Bolsonaro. De 63-jarige oud-legerkapitein is omstreden vanwege zijn controversiële ideeën over homoseksuelen, vrouwen, zwarte Brazilianen, immigranten en de inheemse bevolking van het land.