Bekir ging vaker op zoek naar jonge vrouwen

Designcollege In de Mevlana Moskee in Rotterdam is de dinsdag vermoorde Humeyra (16) herdacht. „Ik begrijp niet dat zo’n man nog rondliep.”

Een leerling brengt bloemen bij het Designcollege, een dag nadat de 16-jarige Humeyra werd doodgeschoten. Foto Robin Utrecht/ANP
Een leerling brengt bloemen bij het Designcollege, een dag nadat de 16-jarige Humeyra werd doodgeschoten. Foto Robin Utrecht/ANP

Het begint te regenen en tientallen paraplu’s klappen open. Vele honderden mensen hebben zich donderdagmiddag verzameld bij de ingang van de Mevlana Moskee in Rotterdam West, waar vooral Turkse Nederlanders komen. Ze wonen het gebed bij dat de imam buiten voordraagt voor Humeyra, het 16-jarige meisje dat dinsdag op haar school, het Designcollege Rotterdam, werd doodgeschoten.

Of de mensen goed contact hadden met haar, vraagt de imam in het Turks. „Iedereen zegt ja”, licht Huseyin Uyar toe.

Hij is de onderbuurman van het meisje en haar familie. Uyar staat tussen de rijen mannen vooraan. Voor hen staat de kist, die een paar mannen eerder uit een zwart busje haalden. Achter de mannen, na een lege strook van enkele meters, staan de vrouwen. Honderden. Velen zaten eerder in een zijzaaltje van de moskee, waar in stilte werd afgewacht tot het gebed elders in de Moskee was afgelopen.

De 31-jarige Bekir E. blijft twee weken langer in voorarrest, heeft de rechter-commissaris donderdagmiddag besloten. E. wordt ervan verdacht Humeyra te hebben doodgeschoten in het fietsenhok van de school. Hij had al eerder gedreigd haar om het leven te brengen, blijkt uit een vonnis van de politierechter dat donderdag naar buiten is gebracht.

In dat vonnis, van 16 augustus, staat dat Humeyra mei dit jaar is mishandeld en bedreigd nadat ze de relatie met Bekir wilde beëindigen. Bekir E. eiste teruggave van een paar dure schoenen, geld en een ring. Tijdens een gesprek daarover kreeg ze van hem zo’n harde duw dat ze achterover tegen een tv-meubel viel. Bekir bedreigde haar met de dood en later nog eens, nadat ze aangifte had gedaan. „Ik maak jullie af”, zei hij, ook tegen haar zus. „Ik ga je doodsteken.”

Lees ook: Verdachte schoolmoord Rotterdam mishandelde slachtoffer eerder

Eerder veroordeeld

Al eerder was hij voor soortgelijke feiten veroordeeld, staat in het vonnis. Volgens de reclassering is het patroon duidelijk: Bekir heeft vaak meerdere relaties met jonge vrouwen en als die afstand van hem nemen, toont hij „afdwingend, eisend, dreigend en fysiek agressief gedrag”. Volgens zijn advocaat van destijds heeft Bekir een laag zelfbeeld. Hij zoekt dan een partner of aansluiting bij een motorclub. Volgens een gedragsrapportage is hij gediagnosticeerd met een bipolaire stemmingsstoornis, zwakbegaafdheid en heeft hij een zwak voor cannabis en alcohol.

Na de aangifte van Humeyra legde de rechter Bekir in augustus een straf op van zes weken waarvan drie voorwaardelijk. Daarnaast stelde hij bijzondere voorwaarden die direct ingingen omdat de kans groot was „dat de verdachte wederom een misdrijf zal begaan”. Eén van die voorwaarden: op geen enkele wijze „contact (laten) opnemen, zoeken of hebben” met Humeyra of haar zus.

Boos op de politie

„Ik begrijp niet dat zo’n man nog rondliep”, zegt onderbuurman Uyar. Hij is vooral boos op de politie. „Al maanden wordt ze lastiggevallen door die man. Ik had ook medelijden met haar vader, die al die tijd zijn dochter naar school bracht en weer ophaalde vanwege de bedreigingen.”

Sinds juni dit jaar is de politie verplicht, volgens nieuwe Europese richtlijnen, om bij bedreiging of intimidatie een risico-taxatie uit te voeren. Iedereen die contact opneemt met de politie moet worden gescreend op kwetsbaarheid en zonodig bescherming aangeboden krijgen, zoals afscherming van het woonadres. Of en hoe die taxatie in deze zaak is gemaakt, is onduidelijk. Een week geleden had Humeyra nog aangifte gedaan tegen Bekir wegens stalking. Dinsdagmiddag zou ze om 14.00 uur een afspraak hebben met de recherche. Drie kwartier daarvoor werd ze doodgeschoten.