Amerikaans onderzoek naar corruptie bij Airbus

De koers van de vliegtuigbouwer daalde scherp na berichtgeving van Le Monde dat Amerikaanse justitie onderzoek doet naar mogelijke corruptie bij Airbus.

Airbus riskeert een miljardenboete in de VS.
Airbus riskeert een miljardenboete in de VS. Foto Guillaume Horcajuelo/EPA

De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar corruptie bij Airbus. Dat meldt de Franse krant Le Monde donderdag. De uren na het nieuws kelderde de koers van de in Nederland gevestigde vliegtuigbouwer met meer dan negen procent. In de namiddag was de koers weer iets hersteld, tot zo’n 4,5 procent verlies.

Lees ook: Vliegtuigbouwer Airbus in het nauw door fraudezaken

Eerder besloten aanklagers in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al te kijken naar foute transacties door de Europese vliegtuigfabrikant en defensieleverancier. Airbus gebruikte tientallen jaren tussenpersonen om internationaal orders binnen te halen voor de bouw van commerciële vluchten, en die zouden zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan fraude, omkoping en corruptie. Het is onduidelijk in hoeverre dit heeft gespeeld in de VS.

Airbus is volgens Le Monde aan het einde van de zomer ingelicht over het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het bedrijf zegt in een reactie “samen te werken met alle relevante autoriteiten in verband met onregelmatigheden bij deponeringen”. Airbus zou onder meer informatie gerelateerd aan het onderzoek in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben gedeeld. Het bedrijf riskeert een miljardenboete in de VS.