Zuid-Afrikaans arrestatiebevel tegen Grace Mugabe

In juli besloot de rechtbank al dat haar verzoek om diplomatieke immuniteit ongrondwetttelijk zou zijn.

Mugabe wordt ervan beschuldigd het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels te hebben mishandeld.
Mugabe wordt ervan beschuldigd het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels te hebben mishandeld. Foto Siphiwe Sibeko/Reuters

Justitie in Zuid-Afrika heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Grace Mugabe, de vrouw van de voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie in Johannesburg, aldus persbureau Reuters. De Zuid-Afrikaanse politie heeft hulp gehad van Interpol.

Lees ook: hoe Mugabe in Zuid-Afrika wachtte op diplomatieke immuniteit

De 53-jarige Mugabe - die vanwege haar exorbitante uitgavepatroon de bijnaam ‘Gucci Grace’ draagt - wordt strafrechtelijk vervolgd omdat zij het Zuid-Afrikaanse model Gabriella Engels zou hebben mishandeld met een stroomkabel. Dat gebeurde in een hotel in Johannesburg waar twee zoons van Mugabe verbleven. Grace Mugabe ontkent en beschuldigt Engels er juist van haar te hebben aangevallen met een mes. Afriforum, de mensenrechtenorganisatie die Engels bijstaat, doet de ontkenning af als een leugen.

Na een aanvraag van Mugabe verleende Zuid-Afrika Mugabe haar diplomatieke immuniteit, maar een rechtbank oordeelde in juli dat het verzoek ongrondwettelijk was. De regering in Zimbabwe en Mugabe hebben nog niet gereageerd op het arrestatiebevel.

Robert Mugabe werd eind 2017 afgezet na zo’n dertig jaar presidentschap. Hij schoof zijn vrouw Grace Mugabe naar voren als mogelijke presidentskandidaat voor de verkiezingen, maar uiteindelijk koos de regeringspartij voor Emmerson Mnangagwa die de verkiezingen won.

Correctie (19 december 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Chris Mutsvangwa de opvolger was van Mugabe, maar dat moet Emmerson Mnangagwa zijn. Dit is aangepast.