‘VS willen zich volledig terugtrekken uit Syrië’

‘We hebben IS verslagen’, concludeert president Trump op Twitter. De beslissing is nog niet door Washington bevestigd.

De SDF tijdens gevechten in het oosten van Syrië tegen terreurgroep Islamitische Staat deze week.
De SDF tijdens gevechten in het oosten van Syrië tegen terreurgroep Islamitische Staat deze week. Foto Delil Souleiman/AFP

De Verenigde Staten zijn van plan om al hun troepen in Syrië terug te trekken. Dat zeggen defensiebronnen tegen Amerikaanse media. “We hebben IS in Syrië verslagen”, schrijft president Donald Trump woensdag op Twitter, refererend naar terreurgroep Islamitische Staat. “Mijn enige reden om daar te zijn gedurende het Trump-presidentschap.”

Het Witte Huis en het Pentagon hebben inmiddels bevestigd dat militairen terug worden gehaald, maar benadrukt dat de campagne tegen IS “nog niet voorbij” is. Het is niet duidelijk of het om de volledige troepenmacht in Syrië gaat. Volgens persbureau Reuters wordt Amerikaans personeel binnen 24 uur geëvacueerd. Trump belooft overigens al sinds zijn aanstelling dat de VS zich zullen terugtrekken uit Syrië, zonder dat dit vooralsnog gebeurde. Een functionaris zegt echter tegen CNN dat troepen “snel” en “volledig” vertrekken.

Momenteel hebben de VS zo’n tweeduizend militairen in Syrië. Deze eenheden zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het trainen van rebellengroepen die strijden tegen IS, zoals de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Lees ook: IS was afgeschreven maar blijkt nog lang niet dood

‘Overwinning voor Assad’

Een dergelijke beslissing zorgt ervoor dat de VS mogelijk aan invloed in Syrië verliest. Het betekent goed nieuws voor de Syrische president Assad en zijn bondgenoten Iran en Rusland, die stellen dat Washington terreurgroepen steunt in de regio. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het terugtrekken van de VS “vooruitzichten voor een politieke oplossing” brengt.

Ook zal het NAVO-bondgenoot Turkije tevreden stellen, die de Koerdische rebellenbeweging YPG (onderdeel van de SDF) ziet als een terroristische organisatie en eisen dat de Amerikaanse steun staakt. Ankara dreigt de afgelopen weken een nieuw offensief te beginnen tegen de YPG.

De Amerikaanse senator Lindsey Graham, die de president regelmatig steunt, heeft het besluit veroordeeld. Volgens de politicus betekent het “een grote overwinning voor IS, Iran, Assad en Rusland.” Ook vreest hij dat het “verwoestende gevolgen” zal hebben voor de regio en de wereld.

Lees ook: Europa, breng de moed op om in Syrië niets te doen

30.000 IS-strijders

Trumps minister van Defensie Jamis Mattis wilde juist in Syrië blijven, onder meer om zeker te stellen dat IS niet opnieuw kan toeslaan. De internationale coalitie onder leiding van de VS voerde de afgelopen jaren voornamelijk luchtaanvallen uit op de terreurgroep. Volgens een inschatting van het Amerikaanse defensie-inspecteur zijn momenteel nog zo’n 30.000 IS-leden actief in Syrië en Irak, maar het is onduidelijk om hoeveel strijders het daadwerkelijk gaat. In het buurland blijven de VS wel aanwezig, daar zijn momenteel meer dan 5.000 militairen gestationeerd.