VS verbieden ‘bump stocks’, waarmee wapens sneller vuren

Door het opzetstuk kan van een semi-automatisch wapen een mitrailleur worden gemaakt. De ‘bump stocks’ werden gebruikt bij de dodelijkste schietpartij ooit in de VS.

Een 'bump stock' op een AK-47, ook wel bekend als een kalasjnikov.
Een 'bump stock' op een AK-47, ook wel bekend als een kalasjnikov. Foto George Frey / AFP

De zogeheten ‘bump stock’, een opzetstuk voor semi-automatische vuurwapens die hierdoor zo snel als een mitrailleur kunnen vuren, is vanaf 21 maart verboden in de Verenigde Staten. Met behulp van deze bump stocks schoot de 64-jarige Stephen Paddock in oktober 2017 vanuit een hotelkamer in Las Vegas 58 mensen dood, de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.

Waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker heeft het verbod, dat al sinds februari in de maak was, dinsdag officieel bekrachtigd.

Lees ook: Wat veranderde er na Las Vegas?

Bij het afvuren van een geweer gebruikt een bump stock de terugslag van het wapen om de trekker tegen de vinger van de schutter aan te drukken. Die haalt daardoor de trekker snel opnieuw over, waardoor het effect van een machinegeweer wordt bereikt. Volautomatische wapens zijn niet verboden in de Verenigde Staten, maar de gebruiker ervan moet zijn wapen wel registreren, een bedrag aan belasting betalen en zich onderwerpen aan een achtergrondonderzoek. Dat geldt niet voor semi-automatische wapens, al is het wel verboden om deze wapens, die zo’n zestig gerichte schoten per minuut kunnen afvuren, handmatig aan te passen tot volautomatische wapens.

Wapenlobby

Wapenlobbybeweging NRA heeft negatief op het verbod gereageerd. De organisatie hoopte dat er alleen een verkoopverbod zou komen voor nieuwe bump stocks. Dat is niet het geval: huidige bezitters moeten de accessoires inleveren of zelf vernietigen. Een andere wapenlobbyvereniging, Gun Owners of America, zegt het verbod te zullen aanvechten bij de rechter. Volgens de organisatie is dit in strijd met de Amerikaanse Grondwet, die burgers ‘het recht om wapens te dragen’ garandeert.

Er zijn naar schatting tussen de 280.000 en 520.000 bump stocks in omloop in de VS. Die schatting is gebaseerd op verkoopcijfers. Hoeveel van de opzetstukken er precies circuleren is niet bekend, omdat deze niet traceerbaar zijn.