Thuiskok

Huzarensalade

Ook dit is te serveren bij Kerst. De huzarensalade heeft een beetje slechte naam gekregen door de prutjes uit de fabriek die lange tijd bij zowat elke gelegenheid werden geserveerd. Maar een zelfgemaakt huzarenslaatje is niet te versmaden.

Breng in een pan op hoog vuur circa 500 milliliter water aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de sukadelappen, laurier, kruidnagel en ui toe. Kook de sukadelappen in twee uur gaar. Laat het vlees kort uitlekken en snijd fijn. Kook intussen de eieren in kokend water in acht minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel en halveer ze. Kook de aardappelblokjes in zo min mogelijk water met wat zout in vijf minuten beetgaar. Giet af en laat kort droogstomen. Meng de aardappel met het vlees, de appel, augurk, doperwten en ui. Meng vier eetlepels mayonaise en de mosterd erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de huzarensalade op een schaal en strijk glad met de bolle kant van een vochtige lepel. Verdun de overige mayonaise met een scheutje water en bestrijk de huzarensalade ermee. Verdeel de eieren met het snijvlak naar beneden eroverheen en bestrooi met paprikapoeder. Garneer de schotel met de zure cornichons en de Amsterdamse uitjes en serveer met wat kropsla.