Recensie

Recensie

Tegen ‘stoffig’ imago

Gemeentemuseum wordt Kunstmuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf het najaar 2019 Kunstmuseum Den Haag. „Een naam die duidelijk maakt waar het museum voor staat, namelijk hét museum voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst in Den Haag”, aldus het museum dinsdag in een persbericht.

De naam stond al langer ter discussie. De afgelopen jaren liet het museum onderzoek doen naar de naamsbekendheid: die bleek erg laag. Bovendien droeg de naam Gemeentemuseum volgens het museum bij aan een „stoffig en regionaal karakter”. Dat de naam „in het buitenland nauwelijks is uit te spreken”, paste ook niet bij „de gewenste uitstraling”, aldus directeur Benno Tempel in het persbericht. „Met Kunstmuseum Den Haag verwoorden we wat we zijn: een museum dat mede is opgericht door kunstenaars.”

Het museum veranderde al meerdere keren van naam. In 1866 werd het museum opgericht onder de naam Museum voor Moderne Kunst. Vervolgens kreeg het de naam Museum van de Dienst voor Schone Kunst en Haags Gemeentemuseum en vervolgens werd het in 1998 veranderd in Gemeentemuseum Den Haag. „De grotere en kleinere aanpassingen geven al aan dat de naam eigenlijk nooit naar behoren heeft gefunctioneerd.”