Nuis en Schulting sporters van het jaar

De baanwielrenners zijn de sportploeg van het jaar. Para-snowboarder Bibian Mentel kreeg de prijs voor beste paralympische sporter. Ook twee trainers vielen in de prijzen.

Suzanne Schulting tijdens het Sportgala 2018.
Suzanne Schulting tijdens het Sportgala 2018. Foto Remko de Waal/ANP

Shorttrackschaatser Suzanne Schulting en schaatser Kjeld Nuis zijn verkozen tot sporters van het jaar 2018. Op het jaarlijkse Sportgala van het NOC*NSF kregen zij woensdagavond de meeste stemmen van de jury en medesporters. Schulting won goud op de 1.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeonchang, Nuis won tweemaal goud op datzelfde toernooi.

De prijs voor de coach van het jaar ging niet naar één coach, maar naar twee. Schaatstrainer Jac Orie kreeg de prijs evenals tenniscoach Raemon Sluiter, die tennisster Kiki Bertens begeleidt.

Sportploeg van het jaar is de mannelijke sprintploeg van het baanwielrennen. Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli wonnen het wereldkampioenschap in Apeldoorn en grepen zonder Büchli maar met Roy van den Berg ook de Europese titel.

Shortlist

De 46-jarige para-snowboarder Bibian Mentel kreeg de prijs voor de beste paralympische sporter, die ze ook al won in 2014. Ze haalde dit jaar twee gouden medailles op de Winterspelen. Voormalig schaatskampioene Marianne Timmer kreeg de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor haar sportloopbaan.

Sportkoepel NOC*NSF en de NOS stelden een shortlist op van tien sporters per categorie, waaruit de vakjury drie genomineerden per prijs koos. Daarop konden sporters en coaches op het Sportgala hun stem uitbrengen. Die stem telt voor 50 procent mee, de andere 50 procent komt van de vakjury.