Rusland-onderzoek VS

Straf voor Flynn uitgesteld, Trump-stichting opgedoekt

De veroordeling van Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is onverwacht uitgesteld. Flynn zou dinsdag in de rechtbank van Washington te horen krijgen of en welke straf hij krijgt voor liegen tegen de FBI. De rechter besloot dat het vonnis uitgesteld kan worden tot na de afronding van het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, waar Flynn aan meewerkt. Flynns advocaten gingen hiermee akkoord.

Analisten verwachtten aanvankelijk dat Flynn, die de eerste 24 dagen van Trumps presidentschap diens veiligheidsadviseur was, geen celstraf opgelegd zou krijgen. Mueller had hiervoor gepleit omdat Flynn meewerkt aan zijn onderzoek.

Rechter Emmet Sullivan sprak zich dinsdag zeer fel uit over de daden van Flynn. „Al die tijd was u een ongeregistreerde lobbyist voor een vreemd land [Turkije, red.] terwijl u veiligheidsadviseur was. Eigenlijk ondermijnt dit alles waar deze [Amerikaanse] vlag voor staat.” Sullivan: „Eigenlijk heeft u uw land in de uitverkoop gedaan”.

De zaak draait om gesprekken vlak voor Trumps aantreden tussen Flynn en de toenmalig Russisch ambassadeur in de VS over mogelijke versoepeling van Amerikaanse sancties tegen Rusland. Ook lobbyde Flynn namens Turkije voor de uitlevering van geestelijke Gülen.

Dinsdag maakte de openbaar aanklager in New York bekend dat de liefdadigheidsstichting van Trump zichzelf opheft, omdat de organisatie en haar beheerders – Trump en kinderen – aangeklaagd zijn voor illegaal gebruik van fondsen. Ook zouden de tegoeden zijngebruikt voor Trumps presidentsrace. Dat is in strijd met regels voor campagnefinanciering. De ontbinding van de stichting vindt plaats onder toezicht van justitie. (NRC)