Rusland-onderzoek VS

Rechter woedend op Flynn en stelt veroordeling uit

De veroordeling van Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is onverwachts uitgesteld. Flynn zou dinsdag in de rechtbank van Washington te horen krijgen of en welke straf hij krijgt voor liegen tegen de FBI. De rechter besloot dat het vonnis uitgesteld kan worden tot na de afronding van het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, waar Flynn aan meewerkt. Flynns advocaten gingen hiermee akkoord.

Het besluit kwam na een onverwachte wending in de rechtszaak. Analisten verwachtten dat Flynn, die de eerste drieëneenhalve week van Trumps presidentschap diens veiligheidsadviseur was, geen celstraf opgelegd zou krijgen. Mueller had hiervoor gepleit omdat Flynn meewerkt aan zijn onderzoek.

Rechter Emmet Sullivan sprak zich dinsdag zeer fel uit over Flynns daden. „Al die tijd was u een ongeregistreerde lobbyist voor een vreemd land [Turkije, red.] terwijl u veiligheidsadviseur was. Eigenlijk ondermijnt dit alles waar deze [Amerikaanse] vlag voor staat.” Sullivan: „Eigenlijk heeft u uw land in de uitverkoop gedaan”. Ook vroeg de rechter aan Flynns advocaten of hun cliënt landverraad heeft gepleegd. Die antwoordden ontkennend.

De zaak tegen Flynn draait om gesprekken tussen hem en de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kisljak, die plaatsvonden voor de beëdiging van Donald Trump als president. Flynn was destijds lid van het transitieteam van de aanstaande president en besprak met Kisljak de mogelijkheid van het versoepelen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. Ook lobbyde hij in verkiezingsjaar 2016 namens de Turkse president Erdogan voor uitlevering van diens aartsvijand, de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen. (NRC)