Ook Russische Skripal-verdachten op Amerikaanse sanctielijst

De twee Russen die volgens het Verenigd Koninkrijk Sergej Skripal probeerden te vergiftigen zijn toegevoegd aan een Amerikaanse sanctielijst.

Alexandr Petrov (r) en Roeslan Bosjirov (l) in Salisbury, waar zij Sergej Skripal vergiftigd zouden hebben. De twee Russen staan nu ook op een Amerikaanse sanctielijst.
Alexandr Petrov (r) en Roeslan Bosjirov (l) in Salisbury, waar zij Sergej Skripal vergiftigd zouden hebben. De twee Russen staan nu ook op een Amerikaanse sanctielijst. Foto EPA

De regering-Trump heeft woensdag een nieuw pakket aan sancties aangekondigd, onder meer tegen twee Russen die verdacht worden van de moordpoging op de dubbelspion Sergej Skripal. De strafmaatregelen zijn voornamelijk bedoeld voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe en de Internet Research Agency (IRA), de Russische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Beide instellingen waren al eerder het doelwit van Amerikaanse sancties. Het ministerie van Financiën spreekt in een verklaring van “Ruslands continue veronachtzaming van internationale normen”. Ook worden Russische hackpogingen van bijvoorbeeld de wereld-antidoping-organisatie WADA genoemd.

De sancties betekenen dat tegoeden worden bevroren en dat het voor Amerikanen verboden wordt om met de betreffende personen zaken te doen. In totaal worden vijftien leden van de GROe en vier Russische organisaties op de lijst gezet.

Ook Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov staan op de lijst. Volgens het Verenigd Koninkrijk vlogen zij speciaal naar de Britse plaats Salisbury om Skripal te vermoorden.

De voormalig dubbelspion werd later met zijn dochter buiten bewustzijn en vergiftigd aangetroffen in een park, maar overleefde de aanslag. Rusland ontkent betrokkenheid bij de actie, de twee mannen zeiden in een interview voor vakantie in de stad te zijn.