Noodverordening na vondst handgranaat in tuin Bandidos-leider

Voorbijgangers worden de komende weken preventief gefouilleerd. Het gaat om de woning van de Limburgse Bandidos-voorman Harrie Ramakers.

De politie zette ook in 2015 de straat af bij het huis van Ramakers in Nieuwstadt.
De politie zette ook in 2015 de straat af bij het huis van Ramakers in Nieuwstadt. Foto Marcel van Hoorn/ANP

In het Limburgse Nieuwstadt is sinds woensdagavond een noodverordening van kracht. In de voortuin van de Sittardse Bandidos-voorman Harrie Ramakers werd eerder op de dag een handgranaat gevonden. Het explosief werd rond 16.30 uur gedemonteerd door experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, meldt de politie.

De noodverordening betekent dat voorbijgangers de komende weken preventief worden gefouilleerd. De straat Aan de Linde, waar de granaat werd gevonden, wordt bewaakt. Ook wordt er cameratoezicht geplaatst en komen een maand lang ‘verkeersremmende maatregelen’ in de straat. Dat heeft burgemeester Jos Hessels van de gemeente Echt-Susteren, waar Nieuwstadt onder valt, besloten.

De woning van Ramakers was in 2014 doelwit van een aanslag. Toen sloot burgemeester Hessels de woning voor drie maanden na de vondst van twee explosieven voor de woning. De daders zijn nooit gevonden.

Landelijk verbod

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de landelijke organisatie Bandidos in Nederland verboden blijft. Net als de rechtbank in Utrecht een jaar eerder, oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat de Bandidos een gevaar vormt voor de openbare orde.

Plaatselijke chapters vallen buiten dat verbod. De Bandidos-afdeling in Sittard, die organisatorisch op zichzelf staat, mag daarom blijven bestaan.