Nieuwe raad van toezicht voor Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Dinsdag zijn vier nieuwe leden benoemd voor de raad van toezicht van het Stedelijk Museum. Belangrijke opgave is het selecteren van een opvolger voor de vertrokken directeur Beatrix Ruf.

Truze Lodder was al tijdelijk voorzitter, is nu de nieuwe vaste voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum.
Truze Lodder was al tijdelijk voorzitter, is nu de nieuwe vaste voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum. Foto Hans Hijmering

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft een nieuwe raad van toezicht. De gemeente Amsterdam heeft dinsdag vier nieuwe leden benoemd en het tijdelijke voorzitterschap van Truze Lodder omgezet naar een reguliere benoeming. De nieuwe raad heeft Lodder in zijn eerste vergadering gekozen tot voorzitter. Dat maakte het Stedelijk woensdagmiddag bekend.

Lees ook: Hard oordeel over bestuur Stedelijk Museum Amsterdam

De nieuwe leden zijn Carla Aalse, Henriëtte Prast, Maarten Doorman en Homme ten Have. Samen met de eerder benoemde Jos van Rooijen telt de raad nu zes personen.

Carla Aalse is ondernemer en partner bij een rekruteringsbureau. Henriëtte Prast is hoogleraar aan de Tilburg University en lid van de Eerste Kamer. Maarten Doorman is schrijver en docent cultuurfilosofie aan Maastricht University. Homme ten Have werkt bij het advocatenkantoor NautaDutilh.

Belangrijke opgave voor de raad van toezicht is het selecteren en benoemen van een opvolger voor Beatrix Ruf, de artistiek directeur die in oktober 2017 ontslag nam. Na een kritisch, door de gemeente ingesteld onderzoek naar het bestuur van het museum, stapte de vorige raad van toezicht op. Truze Lodder, de voormalig zakelijk directeur van De Nationale Opera, kreeg in augustus de opdracht om een nieuwe toezichtraad te formeren.

Eerder werd bekend dat de raad van bestuur van het onafhankelijke Stedelijk Museum Fonds opstapt.