Genua presenteert nieuwe brug voor komende ‘duizend jaar’

De vervanger van de Morandibrug die in augustus instortte zou eind 2019 klaar moeten zijn.

Burgemeester van Genua Marco Bucci presenteert het ontwerp van de nieuwe brug.
Burgemeester van Genua Marco Bucci presenteert het ontwerp van de nieuwe brug. Foto Luca Zennaro/ANSA/AP

De nieuwe brug in Genua gaat 202 miljoen euro kosten en moet “eind 2019 klaar zijn”. Dat maakte burgemeester Marco Bucci dinsdag bekend. De nieuwe brug moet de Morandibrug vervangen, die in augustus instortte waardoor 43 mensen omkwamen.

De naam van de nieuwe brug is nog niet bekend, maar architect Renzo Piano deelde al wel details van het nieuwe ontwerp. De dragende pilaren lijken op de boeg van een schip, en er komen 43 lampen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de ramp. De brug krijgt een stalen dek met een totale lengte van 1.100 meter.

In september zei Piano dat deze brug “duizend jaar mee moet gaan”. Onder leiding van Piano nemen drie Italiaanse bouwbedrijven de aanbesteding op zich.

Lees ook: Genua drie maanden na de ramp

Wegbeheerder

Op 14 augustus stortte de Morandibrug in. Het viaduct was een druk verkeerspunt dat als schakel tussen Genua, Milaan, Turijn en Zuid-Frankrijk diende. Er kwamen bij de instorting 43 mensen om het leven en honderden bewoners van de flats onder de brug moesten worden geëvacueerd.

Eind augustus bleek dat de verantwoordelijke wegbeheerder in februari al op de hoogte was van de onveilige staat van de Morandibrug. De onderhoudsdirecteur zou dit ook aan de Italiaanse overheid hebben laten weten. Het Italiaanse Openbaar Ministerie noemde in hun strafrechtelijk onderzoek als een mogelijke oorzaak van de instorting dat in één van de staalkabels een luchtbel zou zijn ontstaan. Die zou de kabels hebben verzwakt.

Piano is zelf ook afkomstig uit Genua en ontwierp in Italië en in het buitenland veel gebouwen. Zo ontwierp hij het Nemo-gebouw in Amsterdam, het KPN-gebouw in Rotterdam en The Shard in Londen.

Lees ook: hoe Italië honderden bruggen moet controleren