Kunstenaars verkopen zelf hun werk op This Art Fair

This Art Fair Nieuw en erkend talent is van 27 tot en met 30 december te zien op de kunstbeurs This Art Fair in de Beurs van Berlage in Amsterdam, met kunstwerken vanaf 40 euro.

Anook Cleonne, The sleepover, 2018. (125×232cm)
Anook Cleonne, The sleepover, 2018. (125×232cm) Foto This Art Fair

Zo’n 130 kunstenaars uit heel Nederland presenteren tussen Kerst en Oud en Nieuw hun werk in de Beurs van Berlage in Amsterdam, tijdens de zesde This Art Fair. „We willen jong talent een kans geven, en tonen ook bewezen talenten natuurlijk”, zegt Mette Samkalden, directeur van de beurs.

Opmerkelijk aan deze kerstvakantiebeurs is dat anders dan op andere beurzen de meerderheid van de stands, zo’n tachtig, door kunstenaars zelf bemand worden. „Ze zijn er ook allemaal, zodat je persoonlijk contact met de kunstenaar kan leggen”, vertelt Samkalden. Galeries zijn in de minderheid op This Art Fair, en ook in hun twintig stands zijn kunstenaars aanwezig.

Dagmar Stap, Tropical Skittles, 2018. (17×8cm)
Dagmar Stap, YumYum, 2018 Borduurwerk. (10×15×5cm)
Dagmar Stap, Tropical Skittles, 2018. (17×8cm) en Dagmar Stap, YumYum, 2018 Borduurwerk. (10×15×5cm).

Deze alternatieve kunstbeurs is niet alleen maar een Amsterdamse aangelegenheid, zegt de directeur. Zo is er Dagmar Stap (1985), een jonge kunstenares uit Groningen, die geborduurde verpakking toont van producten uit de ‘snelle’ massaconsumptiemaatschappij, zoals een zorgvuldig geborduurd pakje Yum Yum-noodles. Haar kunst gaat over het contrast tussen snelle consumptie en tijdrovend borduren, aldus Samkalden.

Rust brengen met hun kunst in onze druk-druk-druk-maatschappij doet ook het kunstenaarsstel Monique Broekman (1967) en Jan van Hees (1964), dat de rustige sfeer van een Brabants bos op wil roepen met schilderijen, films, geluiden en meubels. Natuur is ook een belangrijk thema voor de Utrechtse kunstenaar Bart Bruijn. Hij neemt de dichtregel van J.C. Bloem, ‘Wat is natuur nog in dit land’, als uitgangspunt voor zijn werk. Uit Rotterdam komt Ko de Kok (1981), die aanvankelijk als beeldend kunstenaar ging werken, maar zich gaandeweg als tatoeage-artiest en performer ontwikkelde, en nu nieuw werk laat zien op de beurs.

Anook Cleonne, In The House of My Mother, 2018. (125×225cm). Foto This Art Fair

En zo zijn er meer nieuwe en erkende talenten, zoals Anook Cléonne (1971) uit Arnhem, die grote kleurrijke doeken maakt met clownsfiguren. Ook is er een drietal buitenlandse kunstenaars dat in Nederland werkt, Sérgio, Khurtova & Bourlanges. Zij werken onder meer met klei, koffie en thee.

„We willen kunst betaalbaar en toegankelijk voor een breed publiek maken”, zegt Mette Samkalden. De prijzen voor kunst op de beurs variëren volgens haar van 40 tot 10.000 euro.

Er is een speciaal programma voor kinderen, zoals de ‘talkshow’ Tussen kunst & Kids, van kunstenaar Maarten Bel. Kinderen maken zelf een kunstwerk en praten daarover met Bel. This Art Fair werkt dit jaar samen met de Fiep Westendorp Foundation en de IMC Weekendschool. „Kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is een kunstbeurs of museum te bezoeken, willen we zo kennis laten maken met de beeldende kunst”, aldus Samkalden.

De beurs is ontstaan uit Art in Redlight, een initiatief uit 2005 om jaarlijks een kunstevenement te organiseren in de Oude Kerk in het hartje van Amsterdams rosse buurt. In 2015 is dat verplaatst naar de Beurs van Berlage en omgedoopt in This Art Fair. De beurs wordt onder meer gesteund door LAM, het Lisser Art Museum van de VandenBroek Foundation van voormalig Dirk-supermarkttopman Jan van den Broek.

Kunstbeurs This Art Fair 2018, 27/12 t/m 30/12, Beurs van Berlage, Amsterdam. Inl: thisartfair.com