Hoger beroep

Gerechtshof houdt verbod op motorbende Bandidos in stand

Motorclub Bandidos blijft in Nederland verboden. Het gerechtshof in Arnhem houdt het verbod dat de Utrechtse rechtbank vorig jaar tegen de club uitsprak in stand. Net als de rechter oordeelde het hof dinsdag dat de motorrijders een gevaar vormen voor de openbare orde. Het verbod betekent dat de Bandidos op geen enkele manier meer actief mogen zijn. Er mag geen motorclub meer bestaan met die naam, lidmaatschap van de club is verboden en ex-leden kunnen hun clubhesjes niet meer in het openbaar dragen. De rechter verbood Bandidos december vorig jaar. Het was de eerste keer dat een rechter in Nederland een verbod uitsprak tegen een motorclub. De Nederlandse afdeling van de Bandidos bestond sinds 2014 en had afdelingen in Alkmaar, Sittard, Utrecht, Nijmegen en Heerlen. Het verbod geldt niet voor de Bandidos-afdeling in Sittard, die organisatorisch op zichzelf staat. Eerder dit jaar lukte het justitie via een civiele procedure motorclub Satudarah te verbieden. Via een andere civiele zaak probeert justitie ook de Hells Angels verboden te krijgen. (NRC)