Gezondheidsraad: vaccineer tegen meningokokken C en W in Rijksvaccinatie

Hoewel tegen meningokokken type C al sinds 2002 wordt ingeënt, maakt type W sinds 2016 steeds meer slachtoffers. Komend jaar start tegen MenW een nieuw Rijksvaccinatieprogramma voor tieners.

Archiefbeeld van meningokokkenvaccinatiespuitje uit 2002, toen het eerste grootschalige vaccinatieprogramma tegen type C op touw werd gezet.
Archiefbeeld van meningokokkenvaccinatiespuitje uit 2002, toen het eerste grootschalige vaccinatieprogramma tegen type C op touw werd gezet. Foto Robert Vos/ANP

De Gezondheidsraad adviseertom de inenting tegen meningokokken typen C en W op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma voor veertienjarigen. Deze twee vaccinaties zijn veilig en effectief, stelt het adviesorgaan van de overheid woensdag. Aan meningokokken type W zijn dit jaar in Nederland al 21 mensen overleden.

Het vaccin tegen type B hoeft niet opgenomen te worden in de Rijksvaccinatie, schrijft de Gezondheidsraad, omdat niet bekend is hoe effectief dit is. Daarbij kan het vaccin hoge koorts veroorzaken bij jonge kinderen. Deze complicaties treden niet op bij de inentingen tegen type C en W.

MenACWY

Sinds oktober dit jaar krijgen tieners in het jaar dat ze veertien worden een oproep voor inenting met het combinatievaccin tegen vier groepen meningokokken: A, C, W en Y (MenACWY). Komend jaar worden ook tieners van vijftien tot achttien jaar eenmalig opgeroepen voor dit vaccin. Sinds juli van dit jaar worden alle kinderen van 14 maanden ingeënt met de combinatievaccinatie MenACWY.

Het aantal patiënten dat komt te overlijden als gevolg van de infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie meningokok loopt de afgelopen jaren op. Type W maakte de afgelopen twee jaar relatief veel slachtoffers. Vorig jaar overleden er 11 mensen aan, in 2018 verdubbelde dit aantal bijna. In Nederland worden mensen vooral ziek van de typen B, C, W en Y.