Fed schroeft opnieuw rente op ondanks protest Trump

De Amerikaanse economie blijft gestaag groeien en de Federale Reserve besluit voor een vierde keer dit jaar de rente te verhogen.

Voorzitter van de Federale Reserve Jerome Powell tijdens een persconferentie woensdag.
Voorzitter van de Federale Reserve Jerome Powell tijdens een persconferentie woensdag. Foto Yuri Gripas/Reuters

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft woensdag ondanks protest van president Trump voor de vierde keer dit jaar de rente opgeschroefd. De Fed besloot het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt te verhogen naar een bandbreedte van tussen de 2,25 en 2,5 procent, zoals investeerders al verwachtten.

Daarmee is het tarief op het hoogste punt gekomen sinds de financiële crisis in 2008. “Het merendeel van mijn collega’s verwacht dat de economie de komende jaren goed zal blijven presteren”, zei de door Trump aangestelde Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens een persconferentie woensdag. De Fed is sinds 2015 bezig de rente stapsgewijs te verhogen. In maart, juni en september van dit jaar deed Powell ook al een kwart procentpunt bovenop het tarief. De Fed hanteert een ‘doelrente’, een bandbreedte waarbinnen de rente moet vallen.

Verder zei Powell dat de rente in 2019 waarschijnlijk nog verder zal toenemen. Gezien de onrust op de markt, onder meer door de handelsoorlog tussen de VS en China, zal deze verhoging echter beperkt blijven. In de tussentijd profiteert de Amerikaanse economie van een aanzienlijke belastingverlaging van de regering-Trump. Om oververhitting te voorkomen, verhoogt de Fed de rente: daardoor wordt het duurder voor consumenten en investeerders om te lenen.

De Fed staat onder continue druk van de president, die vreest dat verhoogde rentes de groei van de Amerikaanse economie zullen vertragen. In een tweet dinsdag waarschuwde hij voor “nog een fout” door de belangrijkste financiële instantie van het land. Overigens zei Powell over de aanvallen van Trump dat “politieke overwegingen geen rol zullen spelen” bij het werk van de Fed.