EU-staten gaan akkoord met verbod plastic wegwerpproducten

Het streven is een verbod in 2021 van plastic rietjes, bestek, borden en roerstaafjes.

Foto Yves Herman/Reuters

Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn het woensdag eens geworden over een verbod op wegwerpplastic voor populaire producten. Onder meer wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes mogen in de toekomst niet meer van plastic worden vervaardigd.

Twitter avatar EU2018AT EU2018AT ✅ After 12,5 hours of negotiating we have reached a provisional agreement with @Europarl_EN on Single-Use Plastics #SUP. New rules will reduce marine litter significantly! Thanks to minister @ElliKoestinger and our team for their hard work. Press release follows.

Het streven is dat het verbod in 2021 een feit is. In oktober stemde een overgrote meerderheid van het Europees Parlement al voor het uitbannen van ‘single use plastic’. De volgende stap was dat het Parlement met de lidstaten zou overleggen over de precieze invoering van het verbod, wat nu dus is afgerond. Omdat er kleine wijzigingen zijn doorgevoerd moeten de Europese Raad en het Parlement nog over het beleid stemmen, maar dat is in de praktijk een hamerstuk.

Lees ook: Plastic doet precies wat we willen
Twitter avatar EU_ENV EU Environment 🆕: The @EU_Commission welcomes political agreement on new ambitious
measures to tackle #marinelitter at its source, targeting the 10 #singleuseplastic products most often found on our beaches.
The 🇪🇺 is #ReadyToChange to #BeatPlasticPollution
➡️ https://t.co/JeNRHlrTHZ https://t.co/oM8mbqNQId

Besparingen

In de plannen worden producenten van het plastic ook verantwoordelijk gemaakt voor de inzameling van het afval. De Europese Commissie schat dat het beleid consumenten 6,5 miljard euro zal besparen. Dat komt volgens een woordvoerder doordat consumenten in plaats van het steeds kopen van nieuwe producten voortaan duurzame producten gaan hergebruiken. Tevens wordt tussen nu en 2022 het equivalent van 22 miljard euro aan milieuschade voorkomen. Het in de ban doen van wegwerpplastic is naar schatting goed voor een CO2-reductie van 3,4 miljoen ton.

De Europese Commissie presenteerde eerder plannen die ervoor moeten zorgen dat wegwerpplastic verdwijnt. De producten die per 2021 niet langer van het materiaal mogen worden gemaakt, zijn samen goed voor circa 70 procent van het plasticafval dat in Europese wateren drijft.

In 2016 verplichtte de Europese Unie alle lidstaten om het gebruik van plastic draagtasjes terug te dringen. In Nederland werd een verbod ingevoerd op het gratis aanbieden van bepaalde plastic zakken. Sindsdien moet in winkels doorgaans een klein bedrag voor zo’n tasje worden betaald.