Dj David Guetta onder vuur om remix tijdens concert in Saoedi-Arabië

Bij zijn optreden in de Saoedische hoofdstad mixte de wereldberoemde Franse dj zijn eigen muziek met een nummer waarin koning Salman wordt geprezen.

David Guetta
David Guetta Guillaume Horcajuelo/EPA

De wereldberoemde Franse dj David Guetta ligt op sociale media onder vuur omdat hij tijdens zijn optreden in de Saoedische hoofdstad Riad patriottische songs in de mix heeft gegooid waarin koning Salman wordt geprezen.

Dat iemand als Guetta ooit in Saoedi-Arabië zou optreden, en dan ook nog voor een gemengd publiek, was tot een jaar geleden ondenkbaar geweest. Guetta’s optreden in de marge van de autorace Formule E past in de sociale verandering die kroonprins Mohammed bin Salman heeft ingezet. Bioscopen en concerten werden toegestaan, vrouwen kregen het recht om auto te rijden.

Maar sindsdien is er veel kritiek gekomen op MbS, zoals de kroonprins vaak wordt genoemd. Omwille van de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul, maar ook omdat achter de façade van modernisering de vrijheid van meningsuiting meer dan ooit wordt beteugeld. Zo mogen vrouwen nu autorijden, maar een aantal vrouwelijke activisten die daar al jaren voor ijverden, is juist gevangen gezet.

„Dit is jullie muziek gemixt door mij”, sprak Guetta het publiek toe, waarop een nummer weerklonk waarin de lof wordt gezongen van koning Salman, de vader van MbS.

„Het is walgelijk dat @davidguetta in Saoedi-Arabië optreedt en de koning prijst terwijl mensenrechtenactivisten in de gevangenis zitten, en er berichten zijn dat vrouwelijke activisten zijn gefolterd”, schrijft de Bahreinse activiste Maryam Alkhawaia op Twitter.

‘Schandelijk’

Maar het publiek op Guetta’s openluchtconcert stoorde zich geenszins aan zijn keuze: het zong uit volle borst mee met ‘Leve Salman’ en ‘Leve onze koning’. Het illustreert hoe veel Saoedi’s niettegenstaande de internationale veroordeling van het regime ook met volle teugen genieten van de verandering die hij mogelijk heeft gemaakt.

Guetta is niet de enige internationale artiest die in Riad heeft opgetreden. Ook de Black Eyed Peas, Enrique Iglesias en OneRepublic staan op het affiche van de Formule E. The Human Rights Foundation, een Amerikaanse ngo onder leiding van Garry Kasparov, voerde campagne om de artiesten te doen afzien van deelname. „Het is schandelijk dat deze artiesten zaken doen met het moorddadige regime van MbS”, aldus de voormalige schaakkampioen.