Defensie: onderzoek naar wangedrag missie Tsjaad

Het onderzoek volgt op meldingen van een defensiefotograaf. Mariniers zouden onder meer een collega aanmoedigen een granaat in zijn anus te duwen.

Een verkenningspeloton van het Korps Mariniers dat ingezet zou worden in Tsjaad tijdens een perspresentatie in Nederland.
Een verkenningspeloton van het Korps Mariniers dat ingezet zou worden in Tsjaad tijdens een perspresentatie in Nederland. Foto Hennie Keeris/ANP

Defensie stelt een onderzoek in naar de mogelijke misdragingen van militairen tijdens een missie in Tsjaad in 2008 en 2009. Dat laat staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek volgt op meldingen van misdragingen die defensiefotograaf Rinze Klein deed.

Volgens Dagblad van het Noorden, dat videomateriaal heeft ingezien van fotograaf Klein, moedigden mariniers een collega aan om een granaat in zijn anus te duwen. Klein was fotograaf voor Defensie tijdens de Europese Missie EUFOR, verantwoordelijk voor hulpverleners en vluchtelingenkampen in het grensgebied met Sudan.

Het ministerie van Defensie wil de video van de fotograaf nu inzien “om de concrete feiten en omstandigheden te kennen” in het onderzoek naar de mogelijke misdragingen. Maar Klein weigert dat vooralsnog, omdat zijn veiligheid “in het gedrang zou zijn”, aldus zijn advocaat in Dagblad van het Noorden. Het is niet duidelijk over wat voor dreiging de raadsman spreekt.

Twee maanden geleden kwam de commissie-Giebels met een kritisch rapport over de sociale veiligheid in de krijgsmacht. De organisatie zou te hiërarchisch zijn, met veel vriendjespolitiek, een old boys network dat minderheden snel buitensluit en gefixeerd is op een ongeschonden publiek imago. Die cultuur zou ongewenst gedrag voeden en de bestrijding ervan verhinderen.

Lees ook: Het interview met Rinze Klein uit 2017