BSN verdwijnt uit btw-nummer eenmanszaken

De huidige btw-nummers bevatten het BSN van een zzp’er, een privacygevoelig persoonsgegeven. Om fraude te voorkomen krijgen alle zelfstandigen voor 1 januari 2020 een nieuw nummer.

Zelfstandigen aan het werk in een kantoorgebouw met flexplekken in Amsterdam.
Zelfstandigen aan het werk in een kantoorgebouw met flexplekken in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Belastingdienst moet alle eenmanszaken voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer geven. Het huidige nummer bevat integraal het burgerservicenummer (BSN), een privacygevoelig persoonsgegeven. De wijziging moet het risico van identiteitsfraude verminderden, schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) aan de Tweede Kamer.

Zelfstandigen moeten het btw-nummer vermelden op hun website en op elke factuur. Door het besluit zullen zij die moeten aanpassen. Zij worden hier zo spoedig mogelijk over geïnformeerd, laat het ministerie weten aan NRC. Nederland telde in het derde kwartaal van 2018 bijna anderhalf miljoen zelfstandigen, blijkt uit CBS-cijfers.

Complexe operatie

Het verwerken van privacygevoelige persoonsgegevens zoals het BSN is aan strenge regels gebonden. Dat moet voorkomen dat dergelijke gegevens misbruikt worden, bijvoorbeeld doordat fraudeurs er producten en diensten op andermans naam mee aanschaffen.

De Tweede Kamer riep het vorige kabinet op om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen. Dat gebeurde uiteindelijk niet omdat dit volgens toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) een complexe operatie zou zijn voor de Belastingdienst, die bovendien de inning van omzetbelasting in gevaar zou brengen.

Het huidige btw-nummer kwam dit jaar in april opnieuw in opspraak. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeerde vervolgens in juli dat er geen reden is voor het verwerken van het BSN-nummer in btw-nummers. Daardoor mag het wettelijk niet.

Volgens de Belastingdienst kost het wijzigen van btw-nummers veel tijd en geld. Daarom zou in eerste instantie gewacht worden met de invoering van een nieuw ict-systeem voor de btw. Maar hiervoor is een tijdelijke oplossing gevonden die voorkomt dat de heffing van de btw in gevaar komt, de zogeheten factuurvariant. Daarbij worden de huidige btw-nummer mét BSN-nummer alleen nog intern gebruikt in de systemen van de Belastingdienst en krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer zonder BSN.