Brieven

Brieven

Foto EPA

‘Beste Nederlanders’ lachte Mark Rutte ons gisteren toe. Met een open brief in het AD vertelde Rutte dat ons land er lekker bij ligt. Met een waarschuwing voor zijn kwetsbaarheid. De vraag is van welke Mark Rutte deze brief afkomstig is. We hebben er immers twee. De goedlachse premier die een fragiele coalitie door maatschappelijk onstuimig vaarwater loodst én de goedlachse liberaal die leiding geeft aan de vroem-vroem-partij. Het ligt niet aan u dat u de twee niet uit elkaar kan houden; blijkbaar lukt het Rutte zelf ook niet goed.

De VVD betaalde voor de plaatsing en het komt de liberalen maar wat goed uit dat de premier hun boodschap verkondigt. Het kan geen kwaad de kiezers eraan te herinneren dat Rutte ‘van de VVD’ is; de zogeheten ‘premierbonus’ levert zetels op. Maar netjes is het niet. Het is vergelijkbaar met een opiniestuk dat u wijs maakt dat Shell groene vingers heeft. Het ongemak dat u voelde toen Yvon Jaspers veevoer aanprees, moet u ook bij deze brief hebben. Rutte treedt op als Nederlander die ons heimelijk de VVD aanprijst. In de VS was Rutte niet met de brief weggekomen. De Amerikaanse politiek kent strikte regels voor het plaatsen van politieke advertenties. Nederland niet. Ruttes ongemakkelijke twee-petten-brief maakt duidelijk dat het tijd wordt de Nederlandse campagneregels ook aan te scherpen.