Bestuur Stedelijk Museum Fonds stapt op om ‘nieuwe start’ te maken

Stedelijk Museum De complete raad van bestuur van het Stedelijk Museum Fonds is maandag afgetreden. Het onafhankelijke fonds heeft als taak donaties van particulieren te werven.

Stedelijk Base, de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Stedelijk Base, de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

De zes bestuursleden van het Stedelijk Museum Fonds zijn maandag afgetreden. Volgens voorzitter Martijn Sanders doet het bestuur dat om het museum de kans te geven een „nieuwe start” te maken. Dat meldt de Volkskrant.

Het Stedelijk Museum Fonds probeert particulieren te bewegen het museum substantieel en voor de lange termijn te ondersteunen. Sinds artistiek directeur Beatrix Ruf eind 2017 ontslag nam, na een vertrouwensbreuk met de toenmalige raad van toezicht van het museum, haalt het onafhankelijke fonds minder donaties binnen.

Bekijk ook deze tijdbalk: Hoe het Stedelijk Museum van affaire naar affaire struikelde

Sanders, de oud-directeur van het Concertgebouw in Amsterdam, ontkent in de Volkskrant dat het opstappen van het bestuur met dat probleem samenhangt: „Er komt een nieuwe raad van toezicht bij het museum en een nieuwe directie bij het Stedelijk. Door af te treden geven wij aan dat wat ons betreft de discussie open is over hoe de toekomstige fondsenwerving zal lopen.”

In 2017 ontving het fonds 1,6 miljoen aan giften en keerde het bijna 2,5 miljoen euro uit aan het Stedelijk. Dat geld werd gebruikt voor tentoonstellingen, aankopen, educatieve programma’s, de herinrichting van het entreegebied en voor Stedelijk Base, de nieuwe opstelling van de vaste collectie. De financiële steun maakte dat jaar zo’n 7 procent uit van de begroting van het museum.

Jan Willem Sieburgh, de interim-directeur van het Stedelijk toont in de Volkskrant begrip voor het aftreden van de bestuursleden van het Stedelijk Museum Fonds. „Het museum gaat een nieuwe fase in en daarom respecteer ik hun besluit. Sommigen van hen hebben een persoonlijke band met Beatrix Ruf. Maar ze hebben ook het gevoel dat ze hun taak niet naar volle tevredenheid kunnen vervullen.”

Ruf raakte in oktober 2017 in conflict met haar raad van toezicht toen bleek dat de toezichthouders niet op de hoogte waren van haar persoonlijke besloten vennootschap. In een door de gemeente ingesteld onderzoek werd later kritisch geoordeeld over Ruf en de toezichthouders. Maar aan de integriteit van de artistiek directeur werd door de onderzoekers niet getwijfeld.

Drie toezichthouders stapten naar aanleiding van het rapport op. De vier resterende leden, die Ruf wilden terughalen als artistiek adviseur, deden dat later ook na een machtsstrijd met de directie en de ondernemingsraad van het museum.

Tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht Truze Lodder, de oud-zakelijk directeur van De Nationale Opera, is bezig om een nieuwe toezichtraad te formeren. Ook is ze bezig met het afronden van de zaak met Ruf. Volgend jaar gaat het Stedelijk op zoek naar een nieuwe directie.

Correctie (19-12-2018): Eerder was sprake van vijf bestuursleden. Het bestuur van het Stedelijk Museum Fonds telt zes bestuursleden.