‘Amerikaanse justitie spant zaak aan tegen Facebook’

Het is voor het eerst dat Facebook in de VS vervolgd wordt vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

Cambridge Analytica maakte de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers buit.
Cambridge Analytica maakte de gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers buit. Foto Richard Drew/AP

Justitie in Washington D.C. spant een rechtszaak aan tegen Facebook naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal. Dat bevestigen twee bronnen tegenover The Washington Post. Gegevens van tientallen miljoenen gebruikers kwamen terecht bij het omstreden databedrijf.

Lees ook: ‘Facebook ging gewoon door met delen gegevens gebruikers’

Het is voor het eerst dat justitie in de VS Facebook gaat vervolgen vanwege de kwestie. De woensdag ingediende aanklacht stelt dat het techbedrijf gebruikers heeft misleid over de veiligheid van hun data. Ook zou Facebook gefaald hebben om goede zorg te dragen over apps die gebruikmaakten van het sociale platform.

Facebook heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Eerder dit jaar besloot een Britse privacywaakhond de techgigant een boete op te leggen van 500.000 pond (ruim 565.00 euro).

Cambridge Analytica werd onder meer ingehuurd door het campagneteam van Donald Trump en de pro-Brexit-campagne. Facebookgebruikers wisten niet dat informatie zoals ‘likes’ en interesses waren gedeeld, en dat op basis daarvan specifieke politieke advertenties op hun tijdlijn verschenen. Sinds het schandaal naar buiten kwam, doet het platform verwoede pogingen om de reputatieschade te beperken. Maar deze week werd duidelijk dat Facebook op grote schaal data deelt met grote bedrijven zoals Amazon.

Correctie (19 december 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat federale justitie een aanklacht heeft ingediend tegen Facebook. Dat klopt niet. Het gaat om de openbaar aanklager van Washington D.C.