Recensie

Recensie Muziek

Albarn en vrienden prima voor deze tijd van ’t jaar

Elf jaar duurde het voordat Damon Albarn (Blur, Gorillaz) tijd vond voor een album met zijn vriendengroep The Good, the Bad & the Queen. Met gitarist Simon Tong (The Verve), bassist Paul Simonon (The Clash), drummer Tony Allen (Fela Kuti) heeft Albarn (50) een groepje hoofdzakelijk oudere muzikanten verzameld, en dat is te horen. Dit tweede album Merrie Land is schaamteloos nostalgisch, om verschillende redenen.

In de teksten, over onder meer de „manicured lawns of England”, wordt een voorbije tijd opgeroepen. De muziek, met vaak een bijna-vals orgeltje, roept associaties op met kermis in verlaten badplaatsen. De brommende samenzang op deinende ritmes, lijkt een ode aan gemoedelijke tijden in de pub. De sfeer is belangrijker dan slimme melodieën. Maar er kan worden gedronken en meegezongen. En dat is geen slecht idee voor de donkere dagen aan het eind van het jaar.