Advies

Gezondheidsraad: neem meningokokken C en W op in Rijksvaccinatieprogramma

De Gezondheidsraad adviseert om de inenting tegen meningokokken typen C en W op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma voor veertienjarigen. Deze twee vaccinaties zijn veilig en effectief, stelt het adviesorgaan van de overheid woensdag. Aan meningokokken type W zijn dit jaar in Nederland 21 mensen overleden. Het vaccin tegen type B hoeft niet opgenomen te worden in de Rijksvaccinatie, schrijft de Gezondheidsraad, omdat niet bekend is hoe effectief dit is. Daarbij kan het vaccin hoge koorts veroorzaken bij jonge kinderen. De complicaties treden niet op bij de inentingen tegen type C en W. Sinds oktober dit jaar krijgen tieners in het jaar dat ze veertien worden een oproep voor inenting met het combinatievaccin tegen vier groepen meningokokken: A, C, W en Y. Komend jaar worden ook tieners van vijftien tot achttien jaar eenmalig opgeroepen voor dit vaccin. Sinds juli van dit jaar worden alle kinderen van 14 maanden ingeënt met de combinatievaccinatie. Het aantal patiënten dat overlijdt als gevolg van de infectieziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie meningokok, loopt de afgelopen jaren op. (NRC)