Zeker 45 doden bij stammenconflict in West-Congo

Het geweld zou niet gerelateerd zijn aan de presidentsverkiezingen van 23 december. Huidig president Kabila is dan niet verkiesbaar.

Congo maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van 23 december dit jaar.
Congo maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van 23 december dit jaar. Foto Jerome Delay/AP

In het westelijke gedeelte van Congo zijn afgelopen weekend zeker 45 mensen om het leven gekomen. Ook vielen er zestig gewonden, meldt persbureau AFP. Het geweld zou het gevolg zijn van een conflict tussen de Banunu-stam en de Batendé. Door de strijd zijn in de afgelopen drie dagen zeker vierduizend mensen gevlucht naar buurland Congo-Brazzaville.

Gentiny Ngobila, de gouverneur van de westelijke provincie Maï-Ndombe, zegt dat een interventiemacht van militairen en agenten de orde hebben hersteld in het gebied. Het geweld houdt volgens hem geen verband met de presidentsverkiezingen later deze maand.

Lees ook: President Kabila heeft weinig te vrezen – de oppositie valt uiteen in Congo

Verkiezingen twee jaar uitgesteld

Het grootste Afrikaanse land ten zuiden van de Sahara staat aan de vooravond van zeer belangrijke verkiezingen. De huidige president Joseph Kabila heeft na veel binnen- en buitenlandse druk besloten om zich op 23 december niet kandidaat te stellen voor een derde termijn. Vanwege “onrusten in het land” stelde Kabila de verkiezingen meer dan twee jaar uit. Volgens de oppositie wilde hij de macht niet uit handen geven.

Kabila heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary naar voren geschoven als presidentskandidaat. Shadary heeft vooralsnog weinig steun bij de meer dan 40 miljoen geregistreerde kiezers, maar wel een zeer invloedrijk campagneteam en de staatskas tot zijn beschikking.

De Congolose oppositiepartijen is het niet gelukt om één front te vormen tegen de Kabila-kliek. De belangrijkste tegenkandidaat is Félix Tshisekedi, de zoon van de vorig jaar overleden politicus Etienne Tshisekedi. Eerder werd oppositieleider Moïse Katumbi na een gefabriceerde aanklacht uitgesloten van de verkiezingen. Ook rebellenleider Jean-Pierre Bemba mocht niet meedoen wegens zijn veroordeling door het Internationale Strafhof. In hoger beroep is Bemba dit jaar vrijgesproken.