Recensie

Recensie Muziek

YG is te dronken om een fatsoenlijke show te geven

Hiphop Rapper YG begint het volgende nummer niet voordat hij een fles cognac heeft om te toasten en vraagt aan de zaal of hij wiet kan krijgen. Van rappen is daarna weinig sprake.

Rapper YG in Paradiso.
Rapper YG in Paradiso. Foto Jesse Koch

Rapper YG staat bekend om zijn fenomenale westcoast-gangsterrap; grimmige straatverhalen uit Compton, die hij met een rasperige stem vertelt boven dik aangezette producties met minimalistische maar pakkende melodieën. Van die traditionele benadering blijft tijdens zijn show in Paradiso bijzonder weinig over. De 28-jarige rapper is namelijk te dronken. „Sorry dat jullie zo lang moesten wachten, maar ik heb een lange dag gehad. Ik moest maken dat ik genoeg tequila in mijn systeem had om deze show voor jullie te rocken.”

Het bericht dat Paradiso eerder die dag online had gezet bleek te ambitieus. Hoofdact YG zou half negen beginnen. Drie kwartier nadat Josylvio – de meest gestreamde artiest van het jaar in Nederland – een prima show heeft weggegeven lijkt de show te starten maar eerst is er nog een half uur muziek van DJ Vision. Die verknalt iedere kans op een moshpit of springende menigte met allerlei overheersende geluidseffecten.

Stipt om tien uur besluit YG – een afkorting van Young Gangsta – zijn fles sterke drank aan de kant te zetten en uit de coulissen te komen. Een kwartier geeft hij vol gas, maar die energie raakt de rapper uit Los Angeles al snel kwijt. Zijn stem wordt schor, hij laat zijn protegé maar liefst een kwartier rappen om zelf op adem te komen en raakt daarna afgeleid door alles wat om hem heen gebeurt. YG begint het volgende nummer niet voordat hij een fles cognac heeft om te toasten met de eerste rij (duurt lang), vraagt of er wiet op het podium gegooid kan worden (duurt nog langer) en laat drie concertgangers zichzelf ongemakkelijk voorstellen op het podium.

Van rappen is daarna weinig sprake meer. Tegen de tijd dat hij extra handdoeken en flessen water laat aanrukken om zijn al inslaande kater te verbergen, is het voor veel bezoekers alweer tijd om de laatste trein te halen. YG gaf een halfbakken show en heeft in Paradiso gewoon lopen lanterfanteren.