WHO meldt Nederlands geval gele koorts

Er zijn in Nederland geen andere gevallen van gele koorts bekend, dus de kans op besmetting is zeer klein.

Gele koorts is in Nederland heel zeldzaam en de kans op verspreiding is klein.
Gele koorts is in Nederland heel zeldzaam en de kans op verspreiding is klein. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij een Nederlandse man die kort daarvoor in Afrika was geweest, is vorige maand gele koorts vastgesteld. Voor zover bekend is dit het enige geval van de gevaarlijke ziekte in Nederland en is de kans op besmetting zeer klein, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

De 26-jarige man bezocht in november Gambia en Senegal, zonder dat hij van tevoren gevaccineerd was. Direct na terugkomst in Nederland op 18 november vertoonde hij symptomen van misselijkheid en koorts. Een dag later kwam hij met acuut leverfalen in het ziekenhuis terecht.

Volgens de WHO is de kans zeer klein dat het ziektegeval tot een uitbraak leidt in Nederland. Gele koorts komt voornamelijk in delen in Afrika en Zuid-Amerika voor, waar het virus dat de ziekte veroorzaakt wordt verspreid door tropische muggen. Gele koorts kan bloedingen, orgaanuitval en geelzucht veroorzaken. Vaccinatie is de beste manier om kans op besmetting te voorkomen. Een precies aantal slachtoffers is niet bekend, maar de WHO schatte in 2013 het aantal doden in dat jaar tussen de 29.000 en 60.000.

Uitbraak Brazilië

De WHO heeft de autoriteiten in Gambia, Senegal en andere West-Afrikaanse landen ook op de hoogte gesteld van de Nederlandse besmetting, omdat het risico op verspreiding van gele koorts daar hoger is.

Vorig jaar overleden bijna zeventig mensen in Brazilië door een uitbraak van gele koorts die onder meer de stad São Paulo trof.